Často řešíme problém, jak naložit s velikým množstvím ovoce, které nám na zahradě vyroste. Jednou z možností jak uskladnit ovoce je vyrobit ovocné kompoty bez cukru a konzervantů a zavařit je do sklenic. Zde je návod jak na to.
Jak dlouho kompot vydrží?
Správně udělaný kompot vydrží i pět let a uskladněné ovoce si stále udrží svou svěží chuť. Kompoty poté nejsou ani příliš náročné na skladování. Pouze by neměly být vystaveny přímému slunečnímu světlu. Krásně se dají skladovat i v obyčejné spíži. Pro náš způsob zavařování se nejlépe hodí jablka, hrušky, třešně a švestky. Máme vyzkoušené, že to opravdu funguje. Uvedené druhy ovoce obsahují tolik cukru, že už není třeba žádný další cukr přidávat. Přírodní cukr v ovoci působí rovněž jako konzervační látka. Kompoty chutnají dobře i po několika letech!
Příprava ovoce
Zralé ovoce má svou přirozenou cukernatost, které není potřeba dále nastavovat cukry. Natrhané ovoce musíme nejprve zbavit všech poškozených částí, musíme odstranit otlačená či nahnilá místa. Neodstraňujeme však vrchní slupku, to je zbytečné.
Z ovoce vyndáme pecky a jádra a nakrájíme je na kousky veliké maximálně 3x3x3 cm. Lepší je udělat kousky co nejmenší. Ovoce řádně propláchneme vodou. Když jsou kousky ovoce perfektně očištěné a propláchnuté, vložíme je do hrnce s vroucí vodou na dně a necháme vařit alespoň deset minut.
Konzistenci kompotu si můžete určit podle toho, kolik dáte do hrnce vody a jak dlouho budete ovoce rozvařovat. Pokud třeba necháte švestky vařit dostatečně dlouho, vytvoříte z nich povidla. Jestliže naopak chcete mít velké kousky ovoce v celku, doporučujeme vařit jen těch deset minut. Když budete mít ovoce rozvařené, naběračkou jej přendejte do sklenic.
Sterilizace s plnění sklenic
Sklenice, jejich víčka a všechno nádobí, se kterým kompot přijde do styku jr nutné vyvařit ve vroucí vodě. Zbavíte se tak různých bakterií a škodlivých látek, které mohou způsobit předčasné zkažení kompotu. Sklenice a víčka vyvařená ve vroucí vodě projde sterilizací a nahradí tak chemické konzervanty.
Do sklenice dejte kompotu trochu více, než by se do ní vešlo a snažte se ho co nejvíce zamáčknout do sklenice. Přitlačte na sklenici víčko a nechte část kompotu vytéci. Důležité je, aby ve sklenici nezůstal žádný vzduch.
Podtlaková víčka, ne závitová
K uzavření používejte podtlaková (vakuová) víčka, která chladnutím ovoce sama přiléhají ke sklenici a neprodyšně ji uzavřou. Nepoužívejte šroubovací víčka u kterých nepoznáte, zde se ve sklenici dostatečně vytvořil nutný podtlak (vakuum).
Víčko poté pevně přitlačte ke sklenici, pomocí přitlačovadla. Nikdy ho nešroubujte!
Přitlačovadlo (zavařovací hlavice) je znázorněno na obrázku a lze ho sehnat v obchodech s kuchyňskými potřebami.
Chladnutí a uskladnění zavařeniny
Hotové sklenice s kompoty obraťte víčkem dolů a postavte je na stůl. Tam je nechte v této poloze cca jeden den. Poté je můžete obrátit víčkem vzhůru a uskladnit. Doporučuji kompoty nadepsat rokem výroby, abyste měli pořádek v tom, jak je který kompot starý. Přeji Vám úspěšné zavařování.
Hotové kompoty:
to přeci není recept na kompot,ale nezahuštěné zavařeniny
Podle mě je to spíš recept na marmeládu s velkými kousky ovoce.
Proč autor nedoporučuje šroubovací víčka a na ilustrační fotce má klasické „natlačovací“ jen asi dvě a zbytek jednoznačně šroubovačky? No a že bych měl chuť na jakýkoli produkt na vystavené fotografii? Spíš ne. Ale proti gustu…
Každopádně díky za článek, něco málo jsem si z něj vzal a třeba i zkusím.
Takhle dělám např. hrušky, jablka, švestky, meruňky bez cukru. Přidat do jakéhokoliv sladkého ovoce cukr je pro mě naprostý nesmysl a navíc se to nedá jíst jak je to odporně sladké. Šílené jsou recepty kolik ovoce, tolik cukru (= jedu).
Rozsekám v robotu s nožem na malé kousky, povařím chvíli v hrnci (nepřidávám žádnou vodu), horké naplním do sklenic (je jedno jakých) a sterilizuji v parní troubě 20 minut, víčka se vždycky chytnou. Použití naprosto univerzální. Dá se i jen tak bagrovat lžicí ze sklenice, protože je to zdravé- na rozdíl od kupovaného slazeného čehokoli. Tak a jdu pokračovat s hruškama, mám už 30 sklenic a na stromě je jich ještě na dalších 100 🙂 Budu muset asi ještě nasušit několik kilo hruškových křížal, které jsou taky naprosto dokonalé.