Porovnání cen barevného a černobílého tisku: vyplatí se barevná tiskárna?

V současné době seženete cenově dostupné tiskárny, na kterých vytisknete barevné dokumenty, fotografie i propagační materiály. Jenže na kolik vás to vyjde? Porovnejte s námi ceny černobílého a barevného tisku a zjistěte, kdy se vyplatí investovat do barevné tiskárny. Známe odpovědi na nejčastější otázky!

Kdy investovat do barevné tiskárny?

Snad v každé domácnosti najdete tiskárnu. Používá se například pro tisk faktur, obrázků, dokumentů nebo tisk fotek. Zohledněte, jestli tiskárnu využije celá rodina nebo jen vy, případně co budete na tiskárně tisknout.

  • Pokud budete tisknout černobílé dokumenty, stačí vám běžná černobílá tiskárna.
  • Pokud budete tisknout fotky a menší objem dokumentů, zvolte barevnou tiskárnu.

“Zaměřte se také na další funkce tiskárny. Může se vám hodit barevná multifunkční tiskárna s kopírováním a skenováním nebo tiskárna s Wifi připojením” říká produktový specialista z TisknuLevne.cz, Jitka Kopalová.

Ušetřete na barevném a černobílém tisku

Mizí vám náplň v tiskárně rychleji, než byste si přáli? Nelíbí se vám, že vám rostou náklady na provoz tiskárny? Zkuste následující vychytávky:

1. Vyměňte inkoustovou tiskárnu za laserovou

Vyměňte inkoustovou tiskárnu za barevnou laserovou tiskárnu s nízkými náklady na tisk. Tonery v laserových tiskárnách mají dlouhou životnost a na rozdíl inkoustových náplní nevysychají.

2. Kupte si dražší tiskárnu s levnými tonery

Investujte do kvalitní tiskárny, do které zakoupíte relativně levné originální tonery a náplně. Tonery do levných tiskáren stojí paradoxně víc než do dražších tiskáren.

3. Spočítejte náklady na tisk

Spočítejte si náklady na jednu stránku tisku. Někteří výrobci uvádějí, na kolik vás vyjde tisk jednoho dokumentu. V opačném případě si cenu spočítejte sami:

  • cenu toneru vydělte výtěžností stran, např. 800 Kč / 320 stran = 2,5 Kč za jeden dokument ve formátu A4

Připočítejte cenu papíru a máte výsledek.

4. Nahraďte značkové tonery kompatibilními

Vyzkoušejte kompatibilní tonery, které sice nejsou originální, ale pasují do značkových tiskáren. Výhodou je, že vás vyjdou o poznání levněji.

5. Nakupte tonery do zásoby

Tisknete každý den velký objem dokumentů? Objednejte naráz několik náplní do tiskáren. Výrobci a dodavatelé vám většinou prodají balík tonerů za zvýhodněnou cenu.

6. Tiskněte ekonomicky

Při tisku černobílých dokumentů nastavte ekonomický režim tisku. Z jednoho toneru tak vytisknete větší objem dokumentů.

7. Změňte typ písma

Ušetřete za tisk změnou písma na dokumentech. Inspirujte se Univerzitou ve Wisconsinu, která nahradila písmo Arial písmem Century Gothic. Výsledkem je o 30 % menší spotřeba inkoustu.

Porovnání cen černobílého a barevného tisku

Při tisku chce každý ušetřit. Zajímá vás, jaké jsou cenové rozdíly mezi černobílým a barevným tiskem? Uveďme si cenu* černobílého a barevného tisku:

Laserové tiskárny do 8 tisíc korun

  •  barevný tisk od 0,54 do 3,65 Kč
  • barevné fotky A4 od 13,61 do 30,25 Kč
  • černobílý tisk od 0,55 do 1,30 Kč

Inkoustové tiskárny

  • barevný tisk od 0,8 Kč
  • barevné fotky A4 od 11,40 do 26,70 Kč
  • černobílý tisk od 0,30 do 1,70 Kč

*v cenách není zohledněna cena papíru

Vždy zvažte, co a jak často budete tisknout. Levné tiskárny se vám mohou paradoxně prodražit. Proto sledujte nejen cenu tiskárny, ale i cenu náplní a náklady na tisk.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *