Zahradní sezóna zahájena!

jarní zahrada

Jaro je tady a s ním i přípravy na vylepšení zahrady. Pokud letos máte v plánu vyměnit starý zahradní nábytek za nový a nevíte si úplně rady, co vybrat, tenhle článek je pro vás. Je totiž tolik možností! Dřevo, kov nebo plast? S polštáři nebo bez nich? Co vybrat? Poradíme vám, jak se rozhodnout a jak o nový nábytek pečovat.

Když svítí sluníčko a máte k dispozici venkovní prostor, je jen málo lepších věcí, než trávit dlouhé večery venku, nasávat teplo a stolovat pod širým nebem. Vysedávání venku může být stejně tak příjemné jako odpočinek v dobře zařízeném obýváku.

Udělejte si plán

Vybírání dobrého nábytku zahrnuje více než náhodný výběr kusů v obchodě nebo na webových stránkách. Nejprve potřebujete plán – ujasnit si, jak chcete prostor využívat a jak jste schopni ho časem udržovat.

Rozdělení prostoru

Pokud máte velký venkovní prostor, můžete ho využít tak, že z jedné části zahrady uděláte jídelní kout s židlemi, v další části vytvoříte posezení s pohovkami, zahradními křesly a konferenčním stolkem a v poslední části zařídíte prostor pro opalování s lehátky.

Jestliže tolik prostoru nemáte, zaměřte se na to, co je pro vás nejdůležitější. Pokud rádi na zahradě grilujete, pořádáte oslavy a bavíte se, vytvořte takový prostor, který bude místem pro jezení a setkávání. Můžete vybírat ze setů zahradního nábytku. Jestli chcete na zahradě pouze odpočívat, nepořizujte jídelní stůl, ale vytvořte venkovní obývací pokoj s malými pohovkami.

Jaký materiál nábytku zvolit?

Vybírejte z materiálů, které jsou odolné povětrnostním podmínkám a zachovají si původní vzhled. Pokud chcete, aby váš nábytek po dlouhá léta vypadal jako nový, vybírejte například mezi dřevěným nebo kovovým nábytkem. Jsou odolné, bytelné a dlouho vydrží. I přesto, že se jedná o odolné materiály, je potřeba o takový nábytek řádně pečovat. Dřevěný nábytek je vždy potřeba na zimu uklízet na suché místo a kovový nábytek je nutné ošetřovat tak, aby nedošlo ke korozi. Plastový nábytek je nejlevnější variantou, je také odolný, lehký, déšť i svit slunce zvládne. Je vhodné ho také na zimu uklízet, aby nepopraskal. Klasický a umělý ratan jsou v posledních letech velkými oblíbenci. Nábytek z nich vyrobený je lehký na přemístění, umělý vypadá jako pravý a navíc ho můžete vystavit sluníčku nebo nechat zmoknout.

zahrada polštáře posezení

Polštáře, květináče a další doplňky

Jedno z nejtěžších rozhodnutí při zařizování venkovního nábytku je, zda do zahrady chceme polštáře. Zvyšují sice pohodlí, nicméně nejsou lehké na údržbu. Venku se rychle zašpiní a zvlhnou. Jednou z možností je vyhnout se polštářům úplně a pořídit takový nábytek, který je pohodlný i bez nich. Další možností je hledat takové polštáře, které jsou vyrobené z látek jako je akryl barvený roztokem. U těchto polštářů jsou barvy nedílnou součástí příze a nejsou barveny v pozdějším procesu. Takové polštáře na slunci nevyblednou. Aby polštáře nezvlhly a nepromokly, vybírejte s polštáři vložky, které mají rychleschnoucí pěnu.

Při zařizování venkovního sezení také nesmíme zapomenout na okrasné květiny, květináče nebo hezké osvětlení. Zasaďte strom nebo trvalky, které nejsou náročné na péči a vyplňte truhlíky pestrobarevnými květinami, které rozzáří vaši zahradu.

Zvažte svůj rozpočet

Nakonec váš rozpočet určuje, co všechno si můžete koupit, ale je moudré investovat do toho nejlepšího nábytku, co si můžete dovolit, protože kvalitní nábytek nabízí větší hodnotu než levné výrobky, které nevydrží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *