Osvětlení kuchyňské linky: praktické osvětlení a aktuální trendy závěsných svítidel do kuchyně

Osvětlení kuchyňské linky je důležitější, než si možná myslíte. Není nic horšího, než když je pracovní plocha v kuchyni špatně osvětlena a nevidíte pořádně, co krájíte. Nejenže tím dochází k nadměrnému zatěžování očí a ty se rychle unaví, ale navíc je to jen krůček od úrazu. Osvětlení v kuchyni by mělo být naopak jasné, umístěno přímo nad pracovní plochou, aby zbytečně nedocházelo ke stínění.

Správné osvětlení kuchyňské linky

Abyste měli v kuchyni dostatek světla na vaření, je potřeba vsadit na správné osvětlení. Rozhodně doporučujeme spíše přímé osvětlení pod kuchyňskou linku. Správné osvětlení kuchyňské linky je ideálně v denní bílé, tedy chromatičnost okolo 5000 Kelvinů. Chladnější bílí tón nebude tolik namáhat oči, navíc uvidíte potraviny v jejich přirozené barvě, to je při vaření opravdu důležité. Světlo by také mělo být silné, ideálně okolo 10 W

Vsaďte na umístění světla pod kuchyňskou linku

Jednou z možností, jak osvětlit kuchyňskou linku, je umístit světlo přímo pod kuchyňskou linku. Je to oblíbený způsob, protože je opravdu levný a jednoduchý na instalaci. Pro takové případy doporučujeme svítidlo pod kuchyňskou linku 90 cm a 12 W, je dostatečně dlouhé a hlavně silné na to, aby dobře pracovní prostor kuchyňské linky osvětlilo.

Ideální jsou také LED pásky

Opravdu oblíbené jsou v kuchyni také LED pásky. Umístění LED pásků do kuchyně je trend hlavně minulého roku, ale nepochybně ještě stále bude takové osvětlení moderní. LED pásky do kuchyně se většinou umísťují stejně jako jiné osvětlení pod kuchyňskou linku – ideálně přímo nad pracovní plochu, zespodu na závěsné kuchyňské skříňky.

TIP: Nevíte si rady, kam přesně LED pásky umístit? Poradíme vám v našem detailním článku LED pásky: proč, kam, jak? Jsou skvělé například i jako dekorativní osvětlení do obývacího pokoje.

Osvětlení ostrůvku v kuchyni

Závěsné osvětlení nad ostrůvek v kuchyni je nepochybně letošním trendem. Osvětlení je zásadní všude, a stejně tak v kuchyni umí dokonale dokreslit atmosféru. Světelné LED zdroje, ideálně závěsná svítidla jsou skvělou volbou, jak si můžete osvětlit kuchyňský ostrůvek. Závěsné osvětlení má tu výhodu, že přímo svítí na pracovní plochu ostrůvku, ale navíc tvoří i výrazný designový prvek otevřených kuchyní.

autor: Michal Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *