Elektrocentrály

elektrická centrála benzínováPři výběru elektrocentrály je mezi první kritérii cena takového zařízení v kombinaci s funkcemi které nabízí.  Existují i další kritéria které je důležité brát v potaz. Jedná se o to, pokud na elektrocentrálu připojíte zařízení s velkým odběrem, může se elektrocentrála vypínat. Některé spotřebiče mají při startu velký odběr proudou, ale samotný provoz již tak náročný není.  Takové stroje pokud připojíte na elektrocentrálu, tak ji elektrocentrála neutáhne a bude se samovolně vypínat. Výběr elektrocentrály se podle předpokládaných spotřebičů, které budete připojovat.

Nejjednodušší pro elektrocentrály jsou spotřebiče odporového typu.  Odporové spotřebiče nemají náběžné proudy při startu, jedná se například o elektrické topení, varné konvice a běžná světla.

Dalším druhem spotřebičů jsou motorové stroje s elektromotory, jedná se o induktivní spotřebiče. Jedná se  ruční nářadí a elektromotory.  Pokud budete na elektrocentrále provozovat tyto spotřebiče, je nutné aby výkon elektrocentrály je větší o 30%. Zde už musíte věnovat pozornost výkonu elektrocentrály, který musí být alespoň o 30% vyšší, než jaká je uvedena spotřeba u elektrického spotřebiče.

Třetím typem zařízení pro elektrocentrály jsou zářivky, fotoblesky a výbojky. Jedná se spotřebiče kdy se elektřina akumuluje a poté použita – spotřebiče kapacitního typu. Výkon elektrocentrály by měl být až o 50% vyšší než jakou má spotřebu elektrický přístroj.

Elektrocentrály ovládá elektronika, proto je vhodné neumisťovat centrály blízko zdrojů magnetizmu (trafo stanice, stroje s elektromotory, atd.)

One thought on “Elektrocentrály

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *