Odvlhčovače vzduchu

Příliš velká vlhkost vzduchu v domě hraje nejvíce do noty plísním a tím samozřejmě tvorbě různorodého onemocnění. Především se jedná o všelijaká nachlazení. Většina lidí si myslí, že se plísně za oknem zbaví jednoduše. Stačí přeci použít nějaký účinný dezinfekční prostředek, jenže tohle je tak známé, že se už ani nedá mluvit o účinném efektu. Dříve či později se plíseň vytvoří znovu, prach napadá zpět a můžeme začít znovu.

Moderní doba s sebou nese alternativu, která navíc bude i ku prospěchu věci. Jsou jím odvlhčovače vzduchu, které vzduch vyčistí a bude se nám dýchat lépe. Hodí se především do starých zástaveb, kde jsou poněkud starší okna a dřevo už je mnohokráte opršené, čímž v sobě vytváří zajímavou vůni.

Stačí si pořídit tuto čističku vzduchu a hned se Vám bude dýchat lépe, protože odvlhčovače vzduch mají blahodárný vliv i na naše zdraví. Do starších staveb hodně zatéká skrze střechu, stačí používat tento produkt a problém je vyřešen. Působí jako prevence proti mokrým zdím, vysouší je, čímž se radikálně prodlužuje životnost stavby. Jak již bylo uvedeno výše, předchází vzniku plísní, korozi a rosení skel.

Ve starých budovách a jejich prostorech většinou cítíme jakýsi zatuchlý vzduch, což zvlhčovač krásně vyřeší, protože funguje jako klimatizace. Osvěží vzduch, pročistí vzduch, zlepší jeho klimatické podmínky pro dýchatelnost. Její výhody ocení zejména astmatici.

Kontrolují rosný bod (viz rosení skel) a zabraňují kondenzaci vody, ve starých oknech voda často zůstává, což snižuje hodnotu a kvalitu dřevěných oken.

Existuje několik typů odvlhčovačů. Bavíme se o domácích a profesionálních. Jak již názvy napovídají, rozdíly jsou doslova patrné.

U domácích zvlhčovačů se klade důraz na design a velikost, tak aby přesně zapadl do dané místnosti, jelikož nepotřebuje takový výkon. Malá spotřeba energie stačí na vytažení vlhkosti například v našem obývacím pokoji.

Profesionální odvlhčovače jsou používány ve velkých stavbách, skladech, halách apod. K tomu je potřeba větší výkon, který lze od těchto čističek vzduchu očekávat. Vyrobeny bývají z kvalitní oceli.

Jsme si naprosto jisti, že pro naši potřebu bude dostačující ten domácí, ovšem někdo vsází spíše na kvalitu, a proto jsou na trhu k dostání i poloprofesionální zvlhčovače, které jsou na půli cesty mezi domácími a profesionálními. Zde můžeme po právu očekávat poněkud vyšší ceny, ale kvalita něco stojí. Nicméně asi je tento typ zlatou střední cestou. Někteří lidé ale nedají dopustit na čističky vzduchu.

autor: Kamil Štajgl


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *