Betonové ploty a jejich výhody

Betonový plot si mnozí představují jako nevzhlednou šedou masu bez nápadu – technickou stavbu, která se k rodinnému domu v žádném případě nehodí. Opak je však pravdou. Betonové ploty imitující přírodní kámen se dokonale hodí do každé zahrady.

Co od plotu očekáváte?

Betonové ploty se sice hodí do každé zahrady a tvoří velice zajímavý architektonický prvek, ale na druhou stranu nemusí sednout úplně každému. Proto si odpovězte na otázku, jaká jsou vaše očekávání v souvislosti s plotem?
Každý plot vymezuje hranice pozemku, chrání před vniknutím volně pobíhajících zvířat a do určité míry zvyšuje pocit
intimity a soukromí. Jestliže je pro vás soukromí na prvním místě, vyberte si plot, přes který kolemjdoucí neuvidí – zvolte betonový plot.

betovové ploty 2Lehčí typ oplocení zvolte, pokud vám nevadí zvědavé pohledy ostatních a vaší prioritou není pozemek obehnaný vysokou těžkou zdí. V takovém případě můžete vybírat i z jiných typů oplocení, než je beton. Na druhou stranu betonové ploty se dělají v různých výškách, takže chcete-li jen nenásilně vymezit hranici svého pozemku, postavte nízký betonový plot. Beton má své výhody!

Výhody betonového oplocení

Hlavní výhodu betonového plotu představuje jeho dlouhá životnost.betovové ploty 7 Betonový plot vydrží 30–40 let, je však třeba počítat s tím, že je tvořen z čistě přírodních materiálů, v důsledku čehož zákonitě dochází ke kolísání jeho vlastního přirozeného složení (vznik drobných barevných odlišností, vápenaté výkvěty). To však nemá žádný vliv na kvalitu a užitné vlastnosti betonového plotu, mezi které patří vysoká mrazuvzdornost, odolnost proti působení vody i mechanickému zatížení.

Nespornou výhodou betonového plotu je rychlost stavby a možnost pořízení plotu za přijatelnou cenu. Nezanedbatelná je bezúdržbovost betonového plotu, což jistě oceníte nejen u plotu, ale i u výběhů pro zvířata, pro které je možné betonový plot postavit a celkově sladit s oplocením pozemku. Betonovým plotem lze ohrazovat například i průmyslové areály. Pevné oplocení z betonu skvěle funguje jako protihluková bariéra a v neposlední řadě chrání majetek před povodněmi.

Pár tipů na závěr

Do opěrných zdí a plotů z betonu snadno  zasadíte branku, vjezdovou bránu, poštovní schránku, zvonek či jiný prvek exteriéru rodinného domu.

Betonový plot si můžete vybrat z několika velikostí (výška plotu od 1 do 2,5 m), v šedém i barevném provedení a neotřelých vzorech. A protože výstavba betonového plotu je cenově i časově nenáročná, můžete přemýšlet o dalším zvelebování své zahrady. Co takhle bazén či zimní zahrada?

Autor: Linda Tomsa Kalašová

2 thoughts on “Betonové ploty a jejich výhody

  1. Dobrý den,zajímalo by mně jestli vyrábí te také H sloupky do výšky 4-5metru.Chci postavit plot o délce ccm 45m,zajímala by mne cena plotu.Dekuji
    S pozdravem R.KŘESINa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *