Co je paletizace a jak neuvěřitelně zvýší kapacitu výroby

paletizační stroj Manipulátor

Pojem paletizace

Co je paletizace? V jejím případě se jedná o přepravu zboží a jeho skládání na přepravní palety. V 1. polovině 20. století tuto práci vykonávali pouze lidé. Zboží v boxech či pytlích na přepravní palety umisťovali ručně. Tekl z nich pot a na čele měli vrásky. Ruční paletizace těžkých krabic totiž byla velice fyzicky a časově namáhavou prací, která pracovníky přiváděla do velikého stresu. Postupem času v ní tak člověka nahradily paletizační manipulátory s úchopným zařízením na zboží. Pojem paletizační manipulátor si lze splést s pojmem nakládacími manipulátory určenými pro převoz a zvedání nákladu do výšky.

paletizační stroj Manipulátor

Paletizační technika

Paletizační manipulátory jsou obvykle umístěny uprostřed vstupního dopravníku. Z něj tyto stroje odebírají kusy zboží a úhledně je skládají do komínků na přepravní palety.

Podle toho, jaký druh zboží potřebujete paletizovat, si můžete vybrat z různých variant paletizačních strojů. Pokud však paletizační manipulátor speciálně nakonfigurujete, můžete ho využít i k paletizaci více druhů zboží najednou.

Význam paletizace

Paletizační zařízení nejenže odstraňují fyzickou námahu člověka, tedy ruční paletizaci. Ale zároveň tento proces velmi usnadňují, čímž urychlují i jeho následnou přepravu a zvyšují kapacitu výroby. Paletizační stroje tak významně přispívají k rozvoji průmyslu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *