Domácí získávání semen ostropestřce mariánského

V tomto článku najdete návod na využívání ostropestřce z vlastní produkce. K tomu potřebujete kousek volného pozemku a chuť pěstovat nebo zkoušet něco nového. 

Již mnoho let je známo, že ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je velmi cenná a zdraví prospěšná bylina. Extrakty a produkty obsahující ostropestřec mariánský se nabízejí v současné době v mnoha různých podobách, často poměrně drahých. Jen málo uživatelů ví, že si jej můžeme jednoduše pěstovat a získávat sami.

 Výčet blahodárných účinků ostropestřce najdeme běžně v mnoha publikacích, na internetu i v návodech k produktům zdravé výživy. Stručně lze shrnout, že ostropestřec mariánský pročišťuje organismus a má blahodárný účinek především na játra. Jeho používání nemá vedlejší účinky, neobjevují se alergické reakce a rovněž neexistuje problém s případným předávkováním.

Zdraví prospěšné účinné látky, především silymarin, se vyskytují především v semenech ostropestřce, ovšem po narušení či rozdrcení semen účinné látky rychle degenerují nebo vyprchají. Semena jsou uložena v úborech vyzbrojených kolem dokola dlouhými a ostrými bodlinami. Při neopatrném zacházení se snadno zapichují hluboko do kůže. Takovými bodlinami jsou vybaveny i stonky a listy. Jak tedy bez újmy na zdraví získat semena?

 Pěstování

Ostropestřec vyroste prakticky v jakékoliv na živiny bohaté zemině, také místy roste volně na rumištích nebo skládkách. Semínka se vysévají z jara přímo na záhon, později je třeba rostlinky protrhat na vzdálenost aspoň 30 – 40 cm. Mladá rostlina je velmi hezká, dekorativní, s bíle pruhovanými zelenými listy. Rostliny vyrostou až 1,5 m vysoké a  zaujmou kruhový prostor až 1m. Květenství tvoří nafialovělé úbory (jako bodlák),  po odkvětu zhnědnou a ostny ztvrdnou.

 Získávání semen

V kožených rukavicích zahradními nůžkami ostříháme samostatné suché květní úbory a necháme dobře dosušit na chráněném místě. Při sušení pozor na hlodavce! Ostny jim nevadí a semínka jim velmi chutnají – bezesporu vědí, co je zdravé. Rychle rozkoušou úbory a zbude jen „vata“ z chmýru. Navíc vám zanechají v bedýnce trus, který je velmi podobný semenům a může být zdrojem závažných onemocnění.

Suché květní úbory jsou poměrně pevné a semena se z nich jednoduše nevysypou. Semena jsou poměrně tuhá, proto k vymlácení v malém množství (do 1 kg semen) můžeme úspěšně použít domácí mixér, který je schopen nahradit mlátičku. Do větší nádoby mixéru, nejlépe i s regulací otáček, naskládáme suché úbory a mixujeme asi minutu. Mixér při běžných otáčkách roztluče úbory, ale nepoškodí tvrdá semena. Délku mixování i velikost otáček si velmi rychle vyzkoušíte a máte vyhráno.

Rozmixované úbory a chmýr, zůstává nahoře. Z rozmixované směsi zhruba vyberete chmýr a zbytky úborů, semena zůstávají na dně. Nakonec provedete čištění několikerým přesypáním v průvanu/ proséváním. Můžete tak získat každoročně velmi čisté a čerstvé semeno ostropestřce s maximálním obsahem účinných látek.

Skladování a užívání

Semínka je vhodné skladovat celá a v suchu, stačí při pokojové teplotě např. v uzavřené krabičce, viz obrázek č. 2. Nedoporučuje se drcení, protože účinné látky velmi rychle vyprchají nebo degenerují. Pokud máte dobré zuby, trošku semínek několikrát denně rozkousejte, jinak drcení používejte jen přímo před spotřebou. Tento fakt také zpochybňuje účinnost různých často drahých extraktů, porcovaných čajů a jiných produktů z ostropestřce, u kterých nejsou zřejmé aktuální obsah účinných látek a doba předchozího skladování. Pro ty, kteří nemají zahradu nebo se nechtějí trápit s pěstování bylin pro utužení zdraví, je vhodné kupovat přímo jen semínka ostropestřce, která jsou poměrně levná.

 

Přejeme vám hodně úspěchu při pěstování a pevné zdraví s podporou konzumace semínek ostropestřce mariánského.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *