Recenze sušičky na prádlo Beko DPY

Pro sušičku Beko DPY 8506 GXB 1 jsme se rozhodli na základě dobrého výsledku recenzí na Heurece a akční ceny.

Sušičku doporučujeme. Připravili jsme však tak trochu jiný pohled na tento stroj, protože nemá cenu psát to co je již v jiných recenzích.

Nejhlavnější příčnou proč jsme vůbec sušičku pořizovali byla neustálá plíseň v bytě, která se v objevila na podzim. Byla v rozích a na stěnách více místností, za skříní či postelí. Nepomohlo pravdidelné větrání a ani nově koupený výkonný odvlhčovač (sencor). Stálá vlhkost vzduchu v bytě 85% 🙁 . Zpětně jsme si vyhodnotili, že za vlhkostí mohou vyměněná tři okna za plastová a hromada vypraného prádla která narostla s dalším přírůstkem (dítě) v rodině. Všude po bytě byly tři až čtyři sušáky s prádlem, . Z Ikei jsme si dokonce pořídli tří patrový. Prádlo jsme raději začali sušit v podkrovní kdysi obytné místnosti (teplota kolem 9°c). Zde jsme na oknech nastavili mikroventilaci, ale i tak začali stěny po čase plesnivět. I zde nepomohl odvlhčovač vzduchu. A to byla poslední kapka.

Rozhodli jsme si pořídit sušičku. Kromě toho, že se díky níky snížila vzušná vlkost , tak nás nadchlo a to teď vyzdvyhujeme nejvíce – nemáme v bytě žádné sušáky na prádlo. Vysušené prádlo pěkně voní, je příjemné na dotek, děti se rádi balí do teplých ručníků, a to co už považujeme za normální – plíseň zmizela. Manželka ušetří hromadu času na věšení a sbírání prádla. Samé výhody. Věděli jsme, že kondenzační sušička bude v permanenci, tak jsme pořídilu tu s údajně nejekonomičtějším provozem.

Sušičku jsme koupili v Mallu odkud si ji i osobně odvezli. Příjemně překvapilo, že sučička nebyla zbytečně obalena hromadou plastu.

Video

Největší obvou před nákupem byla délka odpadní hadice a do jaké výšky ji lze zapojit. Připravený byl relativně vysoko. Revenzích, návodu a diskusích jsme se nedozvěděli délku hadice. Takže nová informace.: Hadice je cca 130cm dlouhá a lze ji umístit až do výšky cca 75cm, co je výška zásobníku na odpadní vodu. Zásobník slouží na zachytávání kondenzované odpadní vody pokud nemáte odpad.

Dvířka mají pant v pravo, ale lze ho otočit. Návod není úplně zřejmý, tak jsme nafotili pár detailů a přikládáme návod.

 

Odpadní hadice není standardně připojena a její připojení dle obrázku vypadá snadně, ale reálně je to nepraktické, nepřístupné a pokud se hadice blbě zapojí mohla by vytékající voda dostat do nějaký kontaktů u plováku. Proto jsem se rozhodli vyzkoušet zda voda nepoteče. Pro urychlení jsme dali do bubnu velmi mokré prádlo. Voda začala ze sušičky vytékat někde spodem – naše doporučení nedávajte tam velmi mokré prádlo!

Při sušení se výrazně zvyšuje teplota v místnosti, celkem je dost dusno. Výrobce doporučuje místnost větrat. My máme okno na mikroventilaci a to stačí. Ale nějaké okno je potřeba zde mít!

Větší problém s byl délkou přívodního napájecího kabelu (230V) který je cca 130cm krátký. Aby jsme dosáhli kabelem k zásuvce, mohli jsme použít prodlužovačku, nebo sušičku trochu zvedli. Zvolili jsme ten druhou variantu.

Děsil nás prostor, který sušička měla zabrat (cca 60x60cm). Díky ní jsme přišli o místo pro regál, prostor, pro kýble, smeták atd. Dají se koupit za cca 1500Kč podstavce a nástavce na pračku, ale ani jeden nebyl pro nás vhodný. Proto jsme si vyrobili vlastní podstavec podle svých požadavků z odřezků OSB desky a kuchyňské desky z Hornbachu dohromady asi za 200Kč.

Čištění filtru po sušení je opravdu velmi jednoduché, je to sítko dostupné po otevření dvířek. V stíku se uchytí jakoby chomáč prachu, který jedním pohybem lze vyčistit. Tj. hotovo asi za minut. Spodní filtr vyčistěn asi za 3minuty.

Pračku a sušičku máme umístěnou vedle sebe. Obsah pračky se vyjde do sušičky na 1,5 až na dvakrát. Je běžné, že sušička běží několik hodin v kuse.

Součastí balení je nalepovací štítek s popisy programů, který je tak velký, že překrývá ikony na sučičce. Museli jsme improvizovat, tak aby bylo vidět jak ikony tak český text. Tady bych dal malé mínus.

Jediný program který používáme je bavlna do skříně.

Recenze a návody ke stažení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *