Dřevěná terasa krok za krokem

Opravdu efektivně využitá zahrada? To je možné díky dřevěné terase, která je vhodná ke každému domu, starší vilce i moderní novostavbě. Poradíme vám, jak postavit dřevěnou terasu krok za krokem.

Dřevěné terasy vždy zvýší uživatelský komfort a nabídne široké možnosti využití, ať už při nejrůznějších rodinných oslavách, nebo každodenní relaxaci… Dřevo je navíc velmi variabilní nejen z hlediska návrhu. Nespornou výhodou dřevěných teras je totiž také jejich poměrně snadná konstrukce, neboť není nutné připravit masivní podklad, který by mohl celou stavbu značně prodražit. I práce se dřevem je relativně jednoduchá, obzvlášť v případě méně komplikovaných konstrukcí bez zbytečných výklenků.

Montáž dřevěné terasy v pěti krocích

1. krok: Příprava podkladů pro dřevěnou terasu

Než se pustíte do samotné stavby dřevěné terasy, je třeba dobře připravit podklad. Ten musí být pevný a rovný. Při plánování výšky terasy je nutné mít na paměti to, že pod terasou by měl být prostor, který umožní ventilaci vzduchu. Terasa tak nebude trpět nadměrnou vlhkostí. Pod terasou také nesmí zůstávat voda, takže v případě potřeby by měl být zajištěn odtok. Podklad může být jednak zeminový, opatřený vrstvou štěrku nebo kamínků, ale neméně vhodný je betonový podklad, s dostatečným spádem a opatřený betonovým nátěrem.

2. krok: Vybudování základů pro dřevěnou terasu

Základem pro terasu by měla být jednoduchá dřevěná či kovová konstrukce, která umožňuje překlenout výškové rozdíly na zvoleném místě. Může se jednat jednak o piloty, nebo plovoucí pokládku z podkladových hranolů na štěrku či betonovém podkladu.

Tyto hranoly musí být vyrobeny z dostatečně tvrdého a odolného dřeva, aby nedocházelo k jejich uhnívání. Dále se ke slovu dostávají výškově nastavitelné terče, které umožňují nejen vyrovnání výškových nerovností terénu, ale také odtok vody pod rošty. Větší nerovnosti je možné elegantně vyřešit pomocí ploch v různých úrovních, navzájem spojených schůdky.

3. krok: Montáž dřevěné terasy

Samotná plocha terasy by měla být nepatrně nakloněna, aby se postupem času nezačala nikde držet voda. Z hlediska stability je nevhodnější uchytit terasová prkna nerezovými vruty shora, nejlépe na obou koncích a také uprostřed. Díry pro vruty vždy raději předvrtejte, vyhnete se tak praskání dřeva. Nezapomeňte ponechat mezi jednotlivými palubkami menší mezery, cca 3-7 mm, vzhledem k možnému nabobtnání dřeva, ale praktické jsou i z hlediska odvětrávání. Jestliže je to zapotřebí, můžete po dokončení montáže plochu terasy přebrousit.

4. krok: Prvotní ošetření dřevěné terasy

Následovat by samozřejmě mělo ošetření vhodným ochranným přípravkem, který zabrání předčasnému šednutí dřeva a také zamezí. Mnoho starostí vám v tomto případě ušetří exotické dřeviny (například modřín sibiřský či Bangkirai), které jsou pro venkovní použití vhodnější díky vyšší hustotě.

5. krok: Následná péče o dřevěnou terasu

Montáží starost o dřevěnou terasu nekončí. Vždy před začátkem zimy je nutné terasu zbavit všech nečistot a opatřit ji další vrstvou ochranného nátěru. Stejný postup se doporučuje opakovat také po skončení zimy. Je-li to potřeba, opravte případné praskliny.

Přejeme vám mnoho příjemných chvil strávených na nové dřevěné terase!

zdroj foto: https://pixabay.com/

autor: David M.

drevena-terasa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *