Metody pro účinné čištění koberců

Koberce mohou být plné nejen nejrůznějších skvrn a nečistot, ale i ve zdánlivě čistém koberci se skrývají roztoči a prach, což může zejména alergikům a dětem způsobit mnoho problémů. Proto je vhodné podrobit čas od času koberce důkladné očistě a navrátit jim původní pěkný vzhled. Které metody čištění koberců jsou k tomu nejvhodnější?

Suché čištění koberců

O suchém čištění koberců panují zkreslené představy, proto z něj má mnoho lidí obavy, které však nejsou na místě. V kobercových vláknech nezůstává prášek, který je používán k čištění. Za předpokladu, že je použit přírodní hrubý granulát, jsou všechny chemické zbytky dokonale odstraněny.

Koberec je po suchém čištění okamžitě připraven k použití, rovněž nedochází k nežádoucímu zvyšování vlhkosti v místnosti. Proto je tento typ čištění vhodný zejména v případě velkých ploch a všude tam, kde je nutné omezit dobu nutnou k vyčištění koberce na nezbytné minimum.

Výhody suchého čištění koberců:

  • Odstranění organických i anorganických nečistot
  • Žádné chemické zbytky
  • Zachování stejné úrovně vlhkosti v interiéru
  • Okamžitě viditelné výsledky
  • Možnost opakování dle potřeby bez poškození vláken
  • Finanční náklady srovnatelné s mokrým čištěním
cisteni-kobercu-brno
zdroj: pixabay.com

Postup při suchém čištění koberců:

Koberec je nejprve důkladně vysán kartáčovým vysavačem. V případě suchého čištění hraje nejdůležitější roli kvalita použitého granulátu a také jeho precizní zapracování do kobercových vláken. K tomu slouží dva proti sobě rotující válcové kartáče speciálního přístroje. Tvrdost kartáčů je volena s ohledem na typ koberce. Důkladně provedené suché čištění je ve většině případů mnohem účinnější než mokré čištění, neboť suchý granulát absorbuje všechny druhy nečistot.

Extrakční čištění koberců

Extrakční neboli mokré čištění je vhodné nejen v případě koberců, ale také čalounění či autosedaček, neboť nedochází ke sražení textilií.

Hloubkové mokré čištění je mnohem účinnější, než je tomu v případě mechanického vysávání či ručního tepování. Nehodí se naopak pro koberce s velmi dlouhým vlasem.

Extrakční čištění představuje vhodné řešení zejména při odstraňování skvrn nejrůznějšího původu, pachů, větších nečistot, mastnoty apod., a to vše nejen z povrchu čištěného koberce či čalounění. Výsledkem je koberec s živějšími barvami a celkově svěžejším vzhledem, aniž by došlo k poškození vláken.

Výhody extrakčního čištění koberců:

  • Rychlé a šetrné ke koberci
  • Povrchové i hloubkové vyčištění koberce
  • Vhodné i na velmi znečištěné koberce

Postup při extrakčním čištění koberců:

Extrakčního čištění spočívá ve vhánění proudu teplé vody smíchané s čisticím prostředkem do čištěné tkaniny pod adekvátním tlakem. Tekutina je okamžitě vysávána do sběrné nádoby, takže výsledkem je pouze nepatrně mokrá tkanina, jejíž usychání nijak nezvyšuje vlhkost v prostoru.

Je evidentní, že vhodnou metodu čištění koberců je třeba vybírat nejen s ohledem na znečištění koberce, ale také jeho určení, velikost a umístění. A nezapomeňte na to, že rovněž i sedací soupravy, křesla a čalouněné židle by měly procházet pravidelnou údržbou.

autor: David M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *