Homeoffice: Práce moderní doby

Jak lze efektivně pracovat doma

V poslední době se rozmáhá práce z domu, takzvaný homeoffice. Výhoda to je nejen pro zaměstnance, ale také pro zaměstnavatele. Jak však v domácím prostředí zařídit efektivní práci a skutečné využití toho, že nemusíte do práce dojíždět?

Základní pravidla práce z domu

Pokud chcete z domu pracovat opravdu efektivně, je zapotřebí určit si pár základních pravidel.

  1. Ať už jste ostřílený matador, či zrovna začínáte podnikat, vždy si předem určete, kolik hodin budete práci věnovat, a toto pravidlo vždy dodržujte.
  2. Zvolte místo / pokoj, který bude vaší pracovnou.
  3. Nezapomeňte si dělat přestávky. Protáhnout se, naobědvat se.
  4. Využijte toho, že pracujete z domova. Doma nemusíte brát ohledy na kolegy, takže si klidně k práci pusťte oblíbené CD nebo si u práce třeba zpívejte.
  5. Nedovolte, aby vás kdokoliv od práce vyrušoval. Děti ani jiní členové domácnosti.

Změna prostředí z home office do občasné kanceláře

prace doma člověk stůl židleProvozujete homeoffice již řadu let? Prahnete občas po změně, ale kavárna není pro vás k práci tím ideálním místem? Pracujte jeden den v týdnu ze sdílené kanceláře. Změníte pracovní prostředí a navíc zde potkáte podobně smýšlející lidi. Nebo si jednou za čas pronajměte vlastní kancelář a zaplaťte jen za čas, který v ní opravdu strávíte. Zde si přečtete více o občasných kancelářích.

K uzavření velké zakázky nebo jednání s důležitým klientem zase využijte možnost pronájmu zasedací místnosti. Reprezentativní prostory, důležité vybavení, možnost zapůjčení audiovizuální techniky. To je jen zlomek toho, co s pronájmem takové zasedací místnosti můžete získat.

Produktivně pracovat můžete i na cestách. Dnešní možnosti jsou téměř neomezené. Dávno jsou pryč doby, kdy jste schůzky museli vyřizovat v letištních halách, hotelových pokojích či rušných restauracích. Dnes není problém pronajmout si plně vybavenou kancelář na pár hodin i několik dní téměř na jakémkoliv místě na světě.

Zajímavým trendem nejen v České republice se stávají takzvané virtuální kanceláře. Sídlo společnosti tak můžete mít třeba v Londýně a reálně pracujete z pohodlí klimatizovaného obývacího pokoje nebo prosluněné zahrady.

Nutnost samo vzdělávání

Práce z domu s sebou nese řadu výhod. Ale tak jako má každá mince dvě strany, má i homeoffice své nevýhody. A jednou z nich je odtržení od dění v oboru. Čím více pracovních dní strávíte doma, tím více času byste měli věnovat návštěvám odborných konferencí a workshopů, školení a vzdělávání. Nezapomínejte ani na styk s kolegy z oboru.

Práce z domu nabízí řadu lákavých výhod. Není však pro každého. Sebedisciplína a schopnost vymezovat si hranice zde hrají důležitou a nezastupitelnou roli.

autor: Jan Onesork

2 thoughts on “Homeoffice: Práce moderní doby

  1. Pingback: Virtuální kancelář vám ulehčí podnikání | Jak podnikat průvodce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *