Jak přesadit vzrostlý zakořeněný strom o váze 120 tun

Přesazení zakořeněného stromu je možné pomocí speciálně vybaveného nákladního auta nebo přesunutím.V Austrálii tuto službu poskytuje společnost ArborCo, které přesune 120 tun těžký strom! Podívejte se na video jak se stromy přesazují. Firma svoji službu nazývá transplantace a často je používána u vzrostlých stromů, které byly nevhodně zasazeny. Obvykle přesazují stromy od silnic či obytných domů, blízko u sebe vysazené ovocné stromy, tak aby se uchránili před pro řezáním a kácením.

Jak přesadit menší strom do výšky cca 5 metrů

Pro přestěhování je potřeba nákladní auto s namontovaným speciálním stromovým rýčem který „vyrýpne“ celý  kořenový bal a strom. Hydraulika zvedne a naklopí strom na zadní část vozu, kde je následně upevněn pro transport na nové místo .

Stromový rýč jsou do kruhu uspořádané dlouhé kovové ploché kovové desky ve tvaru rýče. Po zasunutí se vzájemně překryjí a tím obalí kořeny včetně hlíny. Video je ukázkou přesazení stromu o výšce cca 5 metrů.

I českých podmínkách se lze setkat s tímto strojem – fotogalerie.

Jak se přesunuje strom o váze 120 tun

Na videu je zachyceno vykopání i přesunutí vzrostlého listnatého stromu na vzdálenost 70 metrů. Strom v Melbourneské ZOO byl tažen na nafukovacích vacích ve tvaru válce.

Více videí a informací o přesazování stromů Arborco.com (anglicky). Firma Arborco svoji službu nazývá transplantace a často je používána u vzrostlých stromů, které byly nevhodně zasazeny. Zde  jsou další videa.

V českých zemích by lidé mohli takto stěhovat vánoční stromek, svůj svatební strom, či

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *