Jak připravit zahrádku na sezónu

Vláda  zimy pomalu, ale jistě končí, takže nastává nejvyšší čas připravit vaši zahrádku na další sezónu. V březnu je ideální čas uklidit následky zimy, opravit zahradní skleníky, připravit pěstební substrát, sazenice, sehnat si veškeré potřebné příslušenství a rozmyslet si, co letos budete chtít pěstovat. Odzimování zahrady není jednoduchou činností, skládá se z mnoha malých úkonů, které by se měly doplňovat ve smysluplný celek. Víte, jak vaši zahrádku co nejlépe připravit na nadcházející teplé období? Pokud si nejste některými věcmi jisti nebo hledáte nové užitečné tipy, pokračujte ve čtení následujících řádků.

Jak poznáte, že nastal správný čas začít s odzimováním zahrady?

Neexistuje univerzální odpověď na otázku, kdy začít zahradu připravovat na další sezónu – každý rok je samozřejmě trochu jiný. Někdy sněží ještě koncem dubna, zatímco jiné roky se setkáme jen s krátkou zimou. Doporučujeme vám řídit se podle teploty půdy. Stačí ji změřit běžným teploměrem každé ráno (do hloubky asi 5–10 cm). Pokud se teplota pohybuje celý týden nad 7°C, můžete začít s přípravami zahrady. Pokud patříte k puntičkářům a chcete se ujistit, že je vše v pořádku i s vaší půdou, můžete ještě změřit její pH. Není třeba shánět nějaký složitý měřící přístroj, na zahradě vám bude úplně stačit běžný tester, například lakmusový papírek. Obecně je dobré mít pH půdy na zahradě v hodnotách mezi 5,7 a 6,7, najdou se ale i rostliny, které mají rády kyselejší nebo zásaditější prostředí. Vždy se tedy nejprve ujistěte, zda zvoleným plodinám bude pH vaší půdy vyhovovat. Pokud máte příliš kyselou půdu, zmírněte ji vápněním a drenážními trubkami vytvořte odvodňování záhonů.

 Rýt musíte jen v případě, že jste tak už neučinili na podzim

Pokud jste nestihli zahradu zrýt před zimou, měli byste tak učinit teď. Některé záhony jste možná ani dříve zrýt nemohli, protože se sklízely až v zimě (například kapusta, pór nebo kadeřávek). Počkejte, až země opravdu rozmrzne, a můžete se do toho pustit. Když ryjete na jaře, nezapomeňte, že to budete muset provést trochu jinak než na podzim. V půdě je totiž třeba zachovat co nejvíce vody. K tomuto účelu nejlépe použijte rycí vidle, poté půdu urovnejte hráběmi. Do půdy vpravte vyšší vrstvu (asi 20 cm) kompostu, dále ji můžete prokypřit a přidat do ní možná další hnojivo.

 Správné hnojení je základem úspěšné a bohaté úrody

Asi vám nemusíme vysvětlovat, jak jsou hnojiva důležitá pro kvalitní půdu a potažmo růst rostlin. Pokud máte k dispozici kompost, nebojte se ho používat, pro většinu zeleniny je to ideální hnojivo. Některým plodinám to ale stačit nebude. Například celer, chřet nebo zelí vyžadují ještě dodatečný přísun dusíku, jiné si zase potrpí na dostatek fosforu. Abyste si zajistili zdravý růst rostlin, vpravte hnojiva bohatá na dusík či fosfor do půdy hned na začátku. Pokud chcete mít jistotu, můžete si také pořídit hnojiva určená specificky pro určitý druh rostlin. Během hnojení nezapomeňte také na dostatečnou zálivku, zabráníte tak spálení kořenů. Pokud pravidelně nestřídáte jednotlivé rostliny na různých místech, přihnojte ještě dusíkatým vápnem.

Konec zimy je ideální doba k přípravě zahradních skleníků        

paprikaPokud skleník vytápíte, můžete v něm samozřejmě pěstovat i pokojové květiny či kaktusy a venkovní počasí vás nemusí příliš zajímat. Nevytápěný skleník začněte připravovat na novou sezónu asi v polovině března. Připravte půdu můžete začít s vysazováním odolnějších druhů, například ředviček nebo salátu. Pokud plánujete například pěstování paprik ve skleníku, počkejte ještě raději nějaký čas, až se opravdu oteplí. Semena chilli nebo sladkých paprik si schovejte raději na duben. Udělejte také opatření proti škůdcům a plevelu – odstraňte veškeré zbytky odumřelé vegetace a zryjte záhony. Můžete je také poprášit dusíkatým vápnem.

 Dopřejte rostlinám dostatek světla – omyjte pečlivě všechna okna a případná poškozená vyměňte. Pro dezinfekci proti plísním přidejte do vody ocet. Opravte také zídky poškozené po zimě a zkontrolujte, zda funguje otevírání oken. Váš skleník by měl být teď připraven na novou sezónu. Přejeme vám, aby byla bohatá a úspěšná.

autor: Jan Schejbal

One thought on “Jak připravit zahrádku na sezónu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *