Jarní údržba trávníku, vertikutátory, sekačky

Jarní údržba trávníku začíná po uklizení sněhové frézy  , rozmrznutí horní vrstvy půdy a v době kde denní teploty překračují 5 stupňů. Obvykle jarní údržba začíná v březnu. Pokud je horná vrstva půdy měkká a suchá můžeme půdu a trávu začít uklízet.

Z trávy se pomocí vertikutátory a provzdušňovačů odstraňují stará stébla, větvě i suchý mech a listí. Pokud máte v trávě kamínky, štěrk či ze zimní údržby je vhodné jej odstranit pomocí zahradních vysavačů. Velikost nečistot musí být menší, než doporučuji výrobce vysavače, jinak hrozí poškození.

Vertikutátor je rotační stroj připomínající elektrickou sekačku, který na rotující ose má nože které prořezávají travní drn. Vertikutátor nahrazuje ostré hrábě kterými lze vyhrabat, či prořezat  půdu do hloubky 3–5 milimetrů. Tímto zásahem trávník provzdušníme, neboli ke kořenům se dostane vzduch a tráva bude mít kvalitnější podmínky pro svůj růst.

Vyhraváním či elektrickým provzdušňováním vyčešeme loňský mech a nerozloženou trávu.  Vertikutátory mají sběrací koše. Po použití hrabí, lze trávu a mech posbírat (pohrabat) sekačkou s košem na trávu.  Materiál je vhodný do kompostérů.

Obrázek vertikutátoru z https://www.ceskykutil.cz/clanek-11268-vertikutator-rival-podrbe-vas-travnik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *