K čemu je dobrý kompost a jak ho založit

Kompost je nesmírně užitečná věc. Díky němu se velice snadno a bez starostí zbavíme bioodpadu ze zahrady, a získáme poměrně kvalitní hnojivo pro naše stromy a záhony.

kompost

Jak založit kompost?

K založení kompostu stačí na zahradě vyhledat skryté místo, kde nebude kompost obtěžovat nehezkým vzhledem a zápachem a pak buďto vykopat jámu, nebo postavit dřevěnou ohradu. Kompost by měl být úměrně veliký vaší zahradě, v případě malé zahrádky stačí třeba i 1 x 2m široký.

Provozování kompostu

Na kompost můžete házet veškerý odpad rostlinného a živočišného původu, včetně listí a trávy. Kompost je třeba v poměru 1:1 proházet hlínou a pak počkat cca 4 měsíce než dostatečně zetleje. Samozřejmě i po tuto dobu můžete na kompost přidávat další materiál. Záleží také na aktuální roční době.  Nejlepší je vyházet nejspodnější vrstvu kompostu, která je dobře rozložená a proházet ji přes síto, aby se do hnojícího substrátu nedostaly moc velké kusy. Výsledkem by měla být jemná, kyprá hlína s velkým množstvím organického materiálu, která je výborná například pro setbu nových sazenic.

síto

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *