Návod na montáž dveřní zárubně z Hornbachu

Toto je montážní návod na dveřní zárubně z Hornbachu např. dveřím  Siera a obložkové zárubní dveří značky Interlignum. Toto je návod na montáž  regulované zárubně ať levé nebo pravé.

Podlouhlá krabice s dveřní zárubní (futry 🙂 obsahuje: volně ložené části zárubně, panty, spony, dvojdílné spoje, šrouby, imbusový klíč. Jednotlivé části mají ve spojovacích místech připravení otvory.

Připravte kvalitní šroubovák, nějaké kladivo, přesnou vodováhu, klíny, rozpěry, silikon, montážní pěnu (např. Deren Drawen) a lepidlo na dřevo.

Montáž dveří se provádí vždy v suchých a dobře větraných místnostech. Zárubně se nikdy nezazdívají, protože dřevo má tendenci stále pracovat a dveře montujte do místností, které mají dokončenou povrchovou úpravu stěn i podlah.

Je potřeba si před montáží připravit dostatečně velký otvor ve stěně, který bude plně vyhovovat rozměrům dveří, které jste si zvolili.

Rozměry stavebního otvorů

Pokud máte například

  • 60cm – dveře „šedesátky“, pak by měl mít otvor ve stěně rozměry 680×2020 centimetrů (např. Olše 60cm levá)
  • 70cm – pokud jste si zvolili „sedmdesátky, budou rozměry otvoru ve stěně 780×2020 centimetrů
  • 80cm – při „osmdesátkách“, to bude 880×2020 centimetrů
  • 90cm – „devadesátky“ budou mít rozměry otvoru 980×2020 centimetrů

Pokud máme připravený dostatečně velký otvor, je potřeba zbavit se všech nerovností a začistit jeho hrany. Tento krok rozhodně nepřeskakujte. Je důležitý pro lepší přilnavost montážní pěny, která bude dveře držet na určeném místě.

 Sestavení zárubní

Teď je čas sestavit zárubeň. Vezměte dvě delší části a lepidlem na dřevo je přilepte ke kratší části, tak, aby svíraly pravý úhel a přišroubujte sponky, pak do připravených otvorů vložte plastové dvoudílné spoje, které následně přitáhněte šrouby. Nahází se na delší straně spoje. No a teď už stačí jen přišroubovat kapsy pantů, panty vložit do otvoru sedel a dotáhnout upínacími šrouby a zárubeň máme připravenou. Podobně jako jsme sestavovali zárubeň, budeme sestavovat i regulovaný úhelník. Potom lišty užších povrchů spojíme spojkami, při šroubování kontrolujeme přesnost spojení ze strany dýhy.

montáž zaruben dveri 2montáž zaruben dveri 3

montáž zaruben dveri 4

montáž zaruben dveri 5

Připevnění zárubní do stěny

A přišel čas zárubeň a úhelník připevnit ke stěnám. Začnete tím, že dolní hrany svislých částí zabezpečíte silikonem. Zárubeň osadíte do stavebního otvoru ve stěně a stabilitu zajistíte klíny. Mezi stěnou a zárubní je důležité ponechat mezeru širokou zhruba 15 milimetrů a dodržovat správnou vertikální a horizontální polohu. Do výšky horník a spodních pantů, zámku a prahu vložte rozpěry, které, pomocí klínů, napněte.

montáž zaruben dveri 6

montáž zaruben dveri 7

montáž zaruben dveri 8Při-pěnování zárubní

Ověřte si, zda je horizontální a vertikální poloha správná. Než přistoupíte k samotnému upevnění zárubně ke stěně montážní pěnou, zavěste křídlo dveří do zárubně a zkontrolujte, jestli k ní dveře dobře přiléhají. Pokud ano, začněte připevňovat zárubeň ke stěně. Před tím, než začnete aplikovat montážní pěnu, je dobré zárubeň polepit papírovou páskou, která ji ochrání před znečištěním. Montážní pěnu stříkejte do mezery, kterou jste zanechali mezi stěnou a zárubní, v místech kde se nacházejí rozpěry a také do horních rohů.

montáž zaruben dveri 9Začištění zárubní a osazení dveří

Po 24 hodinách odstraňte rozpěry a kliny, okolí zárubně očistěte od přebytečné montážní pěny a vsaďte regulované úhelníky. Pokud dveře montujete do místností, kde budou v neustálém vlhku, například do koupelny, zárubeň v místech, kde se stýká se stěnami a podlahou, utěsněte silikonem.

Pokud by jste si i tak nebyly jisti, Hornbach nabízí službu Montáž dveřních zárubní (obložek, futra). Na prodejně uvádí cenu za montáž od 500Kč. Kdo chce ušetřit a udělat si sám, tak zde mají další návody:

K přípravě tohoto článku, byl využit papírový návod k obložkové dveřní zárubni z Hornbachu .

Fotografie z montáže dveří

montáž dveří

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *