Největší skříň světa pochází z Česka

Takovou u výrobců nábytku běžně neseženete!

Česká republika se může pyšnit největší skříní na světě! Vyrobena byla v Nových dvorech na Kutnohorsku, práce na ní zabrala pěti lidem téměř tři měsíce a zdobí ji nádherná alegorická malba čtyř ročních období. Jaké jsou její míry?

Rozměry skříně

Dřevěná skříň, která je v Guinnessově knize rekordů zapsána jako největší skříň světa, byla poprvé slavnostně odhalena v roce 2009 na veletrhu Tendence v pražských Letňanech. Rozměry skříně u veřejnosti vzbudily skutečně velké pozdvižení. Váží totiž téměř dvě tuny a pyšní se šířkou 407 cm, hloubkou 150 cm a výškou 606 cm. Na výrobě skříně se podíleli dva truhláři, řezbář, malíř a povrchář, kterým práce zabrala dva a půl měsíce.

6 metrů velký umělecký nábytek

highest-biggest-caseNejvětší skříň světa není unikátem pouze svými rozměry, ale i z hlediska uměleckého zpracování. Gigantickou skříň ze smrku a lipového dřeva zdobí lidové motivy v podobě alegorické malby čtvero ročních období podle originálních předloh. I když její parametry rozhodně neodpovídají běžným rozměrům skříní, které nabízejí výrobci nábytku, byla největší skříň světa nabídnuta k odkupu.

Stěhování velkých druhů nábytku

Jestli si obří dřevěnou skříň někdo koupil, to není zveřejněno. Pokud se však skutečně našel někdo, komu se vešla domů, je otázkou, jakým způsobem si ji k sobě nastěhoval. I když se tato velká skříň dá rozložit na 10 kusů, je stále pravděpodobné, že se minimálně jedna z těchto částí nevešla do vstupních dveří. Jak si v takových případech poradit?

Když to nejde dveřmi…

malovaná skříňČasto dochází k situacím, že velký nábytek, který doslova neprojde dveřmi, se do bytu či domu musí stěhovat skrz okna, balkón nebo terasu. Na tento typ stěhování velkých typů nábytku v současnosti existuje jeden extra spolehlivý recept, který tyto situace velmi usnadňuje. A tím jsou pracovní plošiny. Díky pracovním plošinám můžete velkou skříň či jiný druh velkého nábytku snadno zvednout do potřebné výšky a následně pohodlně pronést oknem či dveřmi od terasy nebo balkónu.

Video z odhalení

Alexandr Hemala moderoval slavnostní odhalení obrovské skříně na 14. veletrhu interiéru a designu Tendence 2009 v areálu PVA Letňany Praha. Prvním zájemcem o koupi byl kupce z Dubaje.  Cena se pohybuje v řádech několika milionů korun.

Nejvyšší skříň v české republice o metr přesáhla o dosavadní čínský rekord, tím se stává nejvyšší na světě.

Zdroj:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *