Nové byty: výběr roste, cena za metr jde dolů

Větší výběr zbrusu nových bytů mají letos lidé v Praze. Jen za první tři měsíce roku 2014 dali developeři do prodeje 1 250 nových bytů. To je skoro dvaapůlkrát víc než loni v prvním čtvrtletí. Tehdy šlo v Praze do prodeje 516 bytů v novostavbách.

Nový občanský zákoník zlevnil čtvereční metry

Zatímco nabídka nových bytů v Praze se zvýšila, jejich cena za metr čtvereční klesla. A to skoro o 8 000 korun na 51 220 korun za metr čtvereční.

Hlavním důvodem je hlavně to, že v platnost vstoupil nový občanský zákoník. Podle toho nyní musí developeři do celkové plochy zahrnout celou podlahovou plochu včetně sklepa a ploch pod vanou, zdmi nebo třeba stoupačkami. Výměra bytu tak vzroste až o 10 % a jeho cena za metr čtvereční proto klesá.

byty praha

Rozhoduje velikost a lokalita

V současnosti je v Praze v prodeji kolem šesti a půl tisíce nových bytů. Běžně se za rok prodá kolem 5 000 bytů. Současná zásoba tak stačí zhruba na rok a čtvrt.

Developeři proto přicházejí s novými projekty, které lidem nabízejí bydlení podle jejich představ. Oblíbené jsou zejména byty o velikosti 2+kk a 3+kk, které jsou zároveň v zajímavé lokalitě. Z nových bytů musí být dobré spojení do centra Prahy a v okolí musí být příroda i možnosti, kam vyrazit za zábavou nebo za nákupy.

byty praha malý háj

Odpočinek i zábava za rohem

Všechny důležité podmínky splňuje například projekt Malý háj, který nabízí nové byty v Praze 10 Štěrboholech. Pár desítek metrů od novostavby je zastávka hromadné dopravy, v okolí jsou školy, školky, restaurace a nákupní centrum Europark.

Nedaleko novostaveb je i přírodní park Hrušov, ideální pro procházky, běhání nebo třeba rybaření. Poblíž nových bytů je také nový sportovní areál s víceúčelovou sportovní halou nebo třeba nová cyklostezka. Milovníci golfu navíc mají 10 minut jízdy od domu areál Golf Hostivař.

autor: Karel J.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *