Okna z plastu, dřevu, nebo hliníku

Která okna jsou nejlepší? Aneb dáte přednost plastu, dřevu, nebo hliníku?

 Okna představují důležitý zdroj přirozeného světla, brání nežádoucímu úniku tepla a v neposlední řadě slouží i jako dekorativní interiérový prvek. Čeká-li vás jejich výměna, budete se muset rozhodnout mezi několika materiály, které se liší nejen vzhledem, ale také vlastnostmi a údržbou. V současné době si můžete vybrat mezi plastovými, dřevěnými a hliníkovými profily a my se vám vynasnažíme zodpovědět na nejdůležitější otázky.

Plastová okna

plastová okna
Plastová okna, pohled na profil

Plastová okna jsou nejrozšířenější a to především díky nejnižší ceně. Přívlastek „plastová“ je ale do určité míry zavádějící, protože plast tvoří pouze pouzdro kovové konstrukce, která oknům udává tvar.

Mezi největší výhody plastových oken patří dobré tepelně izolační vlastnosti a velmi snadná údržba. Vyrábí se v mnoha rozličných barevných variantách, a pokud se nespokojíte se standardní bílou, můžete si vybrat z téměř jakéhokoliv odstínu palety RAL. Atraktivní jsou také dekory imitující dřevo, případně kombinace dekoru s jinou barvou (plastová okna mohou mít z každé strany jinou barvu). Přesto počítejte s tím, že vzhled plastových oken nikdy nedosáhne estetické úrovně profilů z pravého dřeva. Nekvalitní plast velmi rychle ztratí původní barvu (bílá zežloutne, jiné tóny vyblednou), což nevypadá dvakrát dobře.

 Dřevěná okna

dřevěná okna, průřez rámem
dřevěná okna, průřez rámem

Dřevo je nadčasový materiál, který lidstvo využívá od nepaměti. Dřevěná okna evokují přírodní vzhled, který je v posledních letech stále více v kurzu a nejvíce vyniknou v přirozené barvě, jen s bezbarvým lakem.

Pořizovací cena dřevěných oken je vyšší než u plastových a další nevýhodou je nutnost pravidelné údržby. Pořídíte-li si okna s dřevěnými profily, připravte se na pravidelnou renovaci (cca jednou za pět let).

Dříve se dřevěná okna vyráběla z masivu a trpěla mnohými nešvary (např. sesychání, bobtnání, prohýbání, praskání a štípání…). Nástup tzv. eurooken, která se lepí z několika částí, negativní vlastnosti eliminoval a ničeho podobného se bát nemusíte. V průřezu okna samozřejmě zůstala plná.

Hliníková okna

hlíníková okna, profil
hlíníková okna, profil

Nejméně rozšířenou variantu jsme si nechali nakonec. Hliníková okna jsou v podstatě obdobou plastových oken. I ony mají vzduchové mezery a těsnění na rámech a křídlech. Chlubí se tvarovou stálostí a navíc jsou absolutně bezúdržbová. A co je nejlepší? Vlastnosti hliníku okna předurčují k tomu, aby vydržely navěky.

Pořizovací cena hliníkových oken je vyšší a hlavním důvodem, proč nejsou tak rozšířené jako ostatní varianty, je jejich specifický vzhled. Hliník nelze upravit tak, aby působil měkce a příjemně a profily proto vyniknou spíše na moderních stavbách. Holdujete-li však industrialismu, proč ne.

Tak která okna jsou nejlepší?

Na pomyslném univerzálním stupínku vítězů nestojí ani jedna z výše zmíněných variant. Výběr je především otázkou osobního vkusu a požadavků. Dejte si však záležet na výběru konkrétního výrobce a nesnažte se za každou cenu ušetřit na úkor kvality. V případě oken, která většinou měníme jen jednou za život, úspora tzv. „za každou cenu“ není na místě.

Pokud chcete mít jistotu, že za své peníze dostanete nejvyšší kvalitu, navštivte nabídku Oknoplastik.cz. Za svojí kvalitou si skutečně stojí a tak jako jediní v České republice dávají na funkčnost oken záruku 40 let!

autor: Janák Karel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *