Samolepky jako dekorace

Jak vybrat samolepku na zeď?

autor: Ondřej Martinek

Chcete oživit svůj interiér novou bytovou dekorací, která vám bude dělat radost i parádu? Připravili jsme pro vás několika krokový návod, který můžete využít například při výběru nové nástěnné samolepky. Některé rady lze však použít i pro další bytové doplňky – například pro květiny, bytové parfémy, nábytek a jiné bytové prvky.

Náš ověřený postup, jak vybrat pěknou samolepící dekoraci na stěnu, si rozdělíme do několika kroků:

  1. Vybrat klíčový motiv
  2. Vybrat barvu
  3. Vybrat velikost samolepky
  4. Rozmyslet si umístění samolepky

Klíčový motiv

Začneme od nejdůležitější části – vybrat správný nástěnný motiv je opravdu těžké. Ale můžete si pomoci díky těmto krokům.

  1. jaké motivy se hodí do dané místnosti,
  2. jaké máte své oblíbené hobby.

samolepka na zeď autobus černýsamolepka 3 růžové kočky v seděMilujete automobily? Vyberte si nálepku s motivem auta, autobusu. Jsou to letadla? Pak budete mít v obýváku letadlo. Nebo milujete například kočky? Tak si najděte vhodné samolepky na zeď kočky.

Při volbě vhodného motivu se můžete inspirovat například v ročních obdobích – inspirovat se můžete v článku o jarní a velikonoční výzdobě vašeho domova. Velmi vděčným tématem i pro samolepící prvky jsou květiny – tipy na jednotlivé jarní svěží odrůdy najdete zde.

Vybrat barvu

Jaká bude vhodná barevnost motivu? Snažte se vybrat vhodný odstín, který je přirozený pro daný motiv (strom bývá hnědý/šedý/zelený, mraky bílé/modré apod.) a také esteticky souzní s nátěrem a celkovou výzdobou místnosti. Do každé místnosti se také hodí jiné barvy – o těch si nastudujte jejich vliv na psychiku.

Ohledně barev a jejich kombinací vám může pomoci tzv. barevný kruh, který pro své čtenáře připravil specializovaný magazín VelkéSamolepkyNaZeď.cz – najdete ho v článku o rychlém výběru samolepky na zeď během 10 minut.

Velikost samolepky

Pokud máte málo místa na stěnách, snažte se vybrat více menších motivů. Větší motiv na sebe strhne hlavní pozornost, může výrazně změnit atmosféru v celém pokoji, proto při jeho výběru dávejte pozor. Škorpión v ložnici by nejspíše nebyl nejideálnější…

Poslední radou našeho návodu na výběr krásné samolepky je umístění. To vychází především z velikosti daného motivu. Nám se osvědčilo velký motiv umístit do volného prostoru například nad postelí či gaučem – zde totiž udělá parádu a zároveň vás nebude rušit.

Rozhodně nedávejte nástěnné dekorace do blízkosti televizí, monitorů a dalších zobrazovacích zařízení. Vaše pozornost by díky blízkému motivu mohla nepříjemně uškodit.

autor: Ondřej Martinek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *