Podle čeho nakupovat novou kuchyň? Rady a tipy

Zařídit si novou kuchyň není jen tak. Stojí to hodně peněz a především hodně času.  A vybrat opravdu hezkou kuchyň je někdy nelehký úkol.

Při výběru byste se neměli zaměřit pouze na cenu a vzhled, ale měli byste vzít v potaz skutečnost, že kuchyňská linka musí být nejenom praktická, ale také kvalitní, a to nejen ohledně spotřebičů ale také ohledně nábytku.

Prostor a uspořádání skříněk

Důležitá je dispozice domu či bytu a uspořádání kuchyně.  Jednotlivé části sestavy a úložné prostory by měly být v kuchyni rozloženy efektivně a bezpečně. Této části se věnujte dostatek času, abyste využili celý prostor a měly vše dobře po ruce.

Základem je rovná kuchyňská linka, která se uplatňuje v menších prostorech nebo panelákových bytech. Pokud máte štěstí a máte k dispozici velký prostor, můžete si vybírat z rohových kuchyňských linek, z linek ve tvaru „U“ nebo z kuchyní s ostrůvkem.

Materiál

Měly bychom brát na mysli, že kuchyňský nábytek patří k nejvytíženějším částem v bytě či domě. Je vystaven velké mechanické zátěži, vysokým teplotám a vlhkosti. Každodenní otevírání a zavírání kuchyňských dvířek tento nábytek velmi namáhá a proto by měl být vyroben z kvalitních materiálů.

rohová kuchyně středový stůl kuchynskastudia.czNa trhu existuje celá řada materiálů, která se od sebe liší svým vzhledem a vlastnostmi. Oblibě se těší kamenné pracovní desky, desky z přírodního dřeva nebo nerezu. Oblíbené jsou však stále laminátové desky, které se velice dobře ošetřují, jsou cenově dostupné a vyrábějí se v různých dekorech.

Styl a barva

rohová kuchyně skleněný stůl kuchynskastudia.czPo výběru materiálů se zaměřte také na styl a barvu kuchyně. Styl kuchyně může být rustikální, retro či provence.  Barva v kuchyni hraje také důležitou roli. V dnešní době jsou oblíbené kombinace světlých až krémových barev s tmavým dřevem. Je však pouze na vás jaký styl a barvu pro svou kuchyň vyberete. Důležité je, aby se vám kuchyně líbila.

 A jaká je ideální barva do kuchyně? Mějte na mysli, že otázka barevnosti interiéru je na  vkusu každého z nás, každému se líbí jiná barva. Ze svých zkušeností ale vím, že bychom se v kuchyni měly vyhnout barvě zelené. Proč? Zkuste si stůl plný lahůdek nasvítit zeleným světlem. Vaše potraviny dostanou zelený nádech a vy na ně ztratíte chuť k jídlu. a budou vám připadat jako zkažené.

Proto bych například volila barvu oranžovou, která ještě více povzbudí chuť k jídlu.

A nakonec si rozmyslete zda si chcete pořídit kuchyni na míru nebo typový model.

Autor: Veronika Novotná


Další zajímavé články o kuchyních, kuchyňském vybavení a nožích na webu specialmagickitchen.com (anglicky)

One thought on “Podle čeho nakupovat novou kuchyň? Rady a tipy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *