Šetřete síly, štípačka na dřevo odvede práci za vás

Podzim se blíží a s ním přichází ideální čas připravit se na zimu. Ať už bydlíte v domě, kde se topí dřevem, či máte chalupu s krbovými kamny, pak se neobejdete bez pořádné zásoby dřeva. Aby vám šla příprava dřeva od ruky, přijde vám vhod praktická štípačka na dřevo.

Praktický pomocník

Možná si řeknete, že dříví na zimu zvládnete jako každý rok naštípat ručně. Vzpomeňte si však na ty velké mozoly, které loni zdobily vaše ruce. V případě, že máte k dispozici větší množství nezpracovaných špalků, které je třeba rozštípat, věřte, že s šikovnou štípačkou na dřevo to budete mít raz dva a navíc ještě bez bolavých zad. Proč si tedy neušetřit námahu a nevyužít volný čas příjemnějším způsobem?

Základní princip štípačky

Jestliže přemýšlíte nad koupí štípačky na dřevo, měli byste si nejprve zodpovědět otázku, jaké množství dřeva plánujete zpracovávat a dále také to, jak velké špalky a jak tvrdé dřevo máte k dispozici. Tato kritéria jsou totiž pro výběr optimální štípačky na dřevo rozhodující.

Štípačka na dřevo pracuje obecně tak, že elektrický motor pohání hydraulický okruh. Díky tomu dochází ke stlačení pracovní části stroje, čímž jde štípací klín proti dřevěnému polenu. Na trhu jsou k dostání dva základní druhy štípaček, a to vertikální a horizontální.

Horizontální versus vertikální

V případě, že potřebujete štípačku pouze k občasnému štípání, sáhněte po horizontální štípačce. Horizontální štípačka je na rozdíl od vertikální menší, skladnější a jednodušší na obsluhu. Co se týče velikosti špalků, v případě horizontální štípačky je obvyklý průměr polen do 25 cm a délka do 50 cm.

horizontální štípačka mx 50cm

Zato vertikální štípačka zvládne i polena s průměrem nad 25 cm a délkou až 1 m. Vertikální štípačky se tak hodí pro ty, co potřebují dřevo zpracovávat častěji a ve větším množství.

Abyste šetřili síly po všech stránkách, pro jednodušší manipulaci jsou štípačky vybaveny praktickými kolečky, díky čemuž můžete štípačku bez problémů přemístit například z garáže na zahradu.

Bezpečnost práce

Stejně jako v případě štípání dřeva sekyrou i u štípačky na dřevo je nutné dodržovat pár základních bezpečnostních pravidel. Pamatujte si, že obě ruce musíte mít během štípání mimo štípací plochu. Výrobci však na toto myslí a většina štípaček je vyrobena tak, že ke spuštění štípání je zapotřebí obou rukou. Při práci samozřejmě nezapomeňte používat i další bezpečnostní prvky, jako jsou ochranné brýle či rukavice.

Chcete-li ušetřit peníze za koupi již naštípaného dříví a zároveň si nepřidat více práce, pořiďte si domů perfektního pomocníka, který odvede téměř všechnu práci za vás.

autor: David M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *