Svítící pásky na rukáv a nohavici

Koupili jsme tři barvy svítících LED pásků značky MKF, které jsme použili na rukáv, nohavici, dětský kočárek a batoh.  Poslední dobou se mluví o bezpečnosti na silnicích a jako řidič vím, že chodci nejsou vůbec vidět. Pořídili jsem blikající a svítící pásky pro pohyb jak po Praze tak po silnici na chalupě.

Rozdíl světelnosti ve vzdálenosti na kterou je LED

O LED páscích jsme již psali minulý rok v článku.

Blikající červená je již jasně vidět na více jak sto metrů. Bílá je vidět z bližší vzdálenosti, ale vytváří více světla. Bílé světlo na přední části kočárku je více agresivní do očí, při správném nasměrování dobře svítí na cestu. LED pásek jsme využili i místo baterky, kdy z blikání se přepne na trvalé svícení.

Bílý pásek bude ideální jako přední světlo na cyklistickém kole. Ne, že by vytvářel dost světla na osvícení cesty, ale je velmi dobře vidět řidiči.

Modrá barva je spíše jen polohová, není vidět z dálky a ani není agresivní do očí. Řekl bych, že je modrá barva vhodná pro pohyb po cestách, silnicích a podobně.

Provedení LED pásků

Provedení LED pásků je  asi určeno jako obojek (pro psy), minimálně je to napsáno na obale.  Obal je průhledný a pásek lze tak vyzkoušet i bez rozbalení. Přibližně ve třetině pásku je malý váleček který přepíná,

  1. rychlé blikání
  2. pomalé blikání
  3. trvalé svícení
  4. vypnutí

Uvnitř válečku je plochá baterie 2 kusy CR2032. K výměně je potřeba malý křížový šroubovák. Celý pásek je sloužen ze dvou částí

  • pevná část s led-kami (2/3délky)
  • pružná část, plochá textilní guma (1/3 délky)

Pevná část má uprostřed svítí proužek obsahující šest led diod. Přibližně třetina je pokryta suchým zipem. Pružná část má na konci suchý zip. Mezi oběma části je vypínač.

Co by šlo zlepšit pásku

Pokud svítící pásek použijete jako obojek, asi nemám výtku, ale pokud jej použijete pro člověka, je zbytečně dlouhý. LED pásek velmi pohodlně umístíte na ruku i se silnou zimní bundou. Pokud jej dáte na triko, bude velký a bude sklouzávat.  Také jsme čekali že alespoň jeho prostřední část bude reflexní, není.  Pokud pásek stáhne na malý průměr, poté jeho pružná část překrývá část LED diod.

Využití blikání

Blikající pásek jsme umístili na krbu dětské kočárku, rukáv, nohavici kalhot. Na nohavicích také mírně sjížděl. Určitě lze využít na silnici, kole, či lyžích.

Proč jsme si jej vybrali

Pásek jsme si chtěli hlavně pro vlastní bezpečnost, jako doplněk na neosvětlené silnice, i na chodník s kočárkem. Reflexní pásek sice máme, ale přišel nám nedostatečný. MKF pásek byl za velmi dobrou cenu cca kolem 90Kč. Koupili jsme ho přes eshop, kde byl celkem dobře popsán i když tam mohlo být napsáno, že není reflexní.

Máme:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *