Jak doma vyrobit mozaiku ze střepů – část 2.

Budeme spárovat černou

Přečte si první část „Jak doma vyrobit mozaiku ze střepů 1„.

Ještě než začneme se spárováním nalepených mozaik na jejich podklad, pár slov ke střihání a lámání sklíček či kousků dlaždic. Dělejte tuto práci v klidu, nepospíchejte. Ruce s kleštěmi a materiálem mějte například ve větší krabici od bot. Při stříhání odletují kousky materiálu. Nebylo by nic příjemného po nich chodit, roznášet po bytu či si je zapíchnout do nohy. I vaši domácí mazlíčci by mohli přijít k úrazu.

Další fáze výroby mozaiky – spárování

Pro spárování jsme použili spárovací hmotu koupenou v jednom z hobby marketů. Jednalo se o výrobek firmy Knauf. Speciální spárovací hmoty pro mozaiky samozřejmě existují také, ale vzhledem k ceně je výhodnější použít již osvědčené výrobky pro spárování podlah či obkladů.

Co je velmi příjemné – barva. Existuje velká řada barevných odstínů spárovacích hmot, které si můžete zakoupit a tudíž i použít pro spárování. Není nutné pamatovat si nějaký poměr při vytváření odstínu spárovací hmoty. Jednoduše se držte návodu na obalu.

Spárovací hmotu nanášejte úzkou špachtlí, nožíkem nebo klidně i prstem do mezer mezi střepy mozaiky. Pokud používáte pouze prsty, opatrně! Některé hrany mohou být ostré, tak pozor na říznutí. Jestliže máte celou mozaiku zaspárovanou, opatrně stáhněte stěrkou z umělé hmoty přebytečnou spárovací hmotu a překontrolujte spáry, jestli nedošlo k vydrolení spárovací hmoty.

Spárování mozaiky
Jedna mozaika zasychá a na druhé se pracuje

Spárovací hmotu nechte lehce zavadnout – zaschnout a potom ji vlhkým hadříkem či houbičkou opatrně setřete. A opět proveďte kontrolu spár. Pokud je nějaká poškozená, stačí jen prstem uhladit a opět otřít. Podle pokynů na obalu je potřeba počkat, dokud spárovací hmota úplně nezaschne. Raději opět do druhého dne.

Příprava komponentů k zavěšení mozaiky na zeď

Mozaika, respektive spárovací hmota zasychá, ale my zahálet nebudeme. Jsme rozhodnuti mozaiku pověsit. Otázkou zůstává tedy jak?  Trochu budeme opět v předstihu, a řekneme si o možnosti jak toto uskutečnit. Pomocí lepidla, opět Pattex, osvědčený jíž při lepení mozaiky na dlaždici, celou mozaiku přilepíme na podložku. Podložka je vlastně prkno či deska OSB, která má rozměry vhodné k přilepení mozaiky.

Podložka po mozaiku je právě pečlivě natřena
Podložka po mozaiku je právě pečlivě natřena

My jsme se rozhodli, že se tato podložka, v tomto případě deska OSB stane i součástí mozaiky. A právě při zasychání spár na mozaice máme čas si ji připravit. Rozměry záleží pouze na nás, jen u tloušťky si musíme uvědomit, že do desky budeme tlouct hřebíčky či šroubovat šroubky potřebné k uchycení háčků. Tudíž ji volíme takovou, aby nám neprolezly na druhou stranu.
Desku máme tedy uříznutou na příslušné rozměry. Řezat si ji můžeme doma, ale lepší je nechat ji uříznout již při nákupu. Lehce ji smirkem ohladíme a srazíme hrany. Potom ji postupně z obou stran natřeme barvou, která bude konvenovat s barvou a vzorem mozaiky. Volíme raději rychleschnoucí akrylátovou barvu, například Balakryl. Nesmíme zapomenout natřít ani postranní části desky. Jakmile je barva stoprocentně suchá, pokračujeme dál.

Materiál a nářadí potřebné pro zavěšení mozaiky

lepidlo, kladivo, háček, hřebíky
Potřebné věci k zavěšení mozaiky
  • Pravítko, obyčejná tužka
  • Skobičky, hřebíčky, háčky, hmoždinky
  • kladivo, vrtačka, vrtáky
  • lepidlo

Přichycení háčku do mozaiky

Nyní musíme odhadnout, jak bude náš výrobek těžký. Kolik háčků na pověšení mozaiky bude potřeba. v našem případě, kdy jsme použily jako podklad pro střepy dlaždici – obkládačku o rozměrech 20 x 20 cm, bude stačit pouze jeden háček k uchycení.

Naměříme tedy střed podkladové desky a cca 2,5 cm pod horním okrajem přichytíme háček potřebný k pověšení mozaiky na zeď. Můžeme použít k jeho uchycení šroubky či hřebíčky. My jsme použili hřebíčky. Je to jednodušší, ale háček jsme podlepili osvědčený lepidlem, Jistota je jistota.

Potom si naměříme a připravíme skobičku k zavěšení na zeď. Tady záleží na materiálu, do kterého budeme skobičku zatloukat. Pokud je to dřevo, vše je velmi jednoduché, dvě tři rány kladívkem a je hotovo. Pokud se jedná o zdivo, je potřeba použít vrtačku, zadělat do zdi hmoždinku a skobičku zašroubovat. A pro dnešek jsme skončily. Další den bude již konečným při výrobě mozaiky.

Další návody jak vyrobit mozaiku:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *