Průmyslový lis na PET, papír, plasty

Elektricky poháněné průmyslové lisy se používají pro snižování objemu odpadu různého druhu (papír, textil, plasty, pryže, kůže a pod.) pro jeho snadnější skladování a dopravu. Tentokrát představíme elektromechanický model EKOPACK 40. Stroj tvarem vzdáleně připomínající průmyslový kotel s dvěma komínky. Základní částí je samotný lisovací mechanizmus a pod ním umístěný kontejner na stlačený materiál. V kontejneru dochází paketování (balení). Pro domácí lisování PET láhví stačí lis o kterém jsme psali dříve.

Do Ekopacku lze vložit plastový pytel a tím se rozšíří možnost lisu na paketování mokrých a zapáchajících materiálů. Pokud je k lisu zakoupenou více kontejnerů, lze používat jeden lis na více materiálů.

Stroj lze umístit pouze pro zastřešených míst s pevnou podlahou. Typické užití průmyslových lisů

  • Skladové firmy (papírové obaly, smrštitelné folie, plastové obaly)
  • Prodejny s rychloobrátkovým zbožím, supermarkety (obaly potravin, krabice, folie)
  • Likvidace tříděného odpadu z činžovních a nájemních domů (papír, plasty, PET láhve, )
  • Výrobní provozy (zbytky z výroby, odřezky)

Technický popis průmyslového lisu

  1. Základna lisu
  2. Nosná část lisu
  3. Kryt lisu
  4. Ovládací panel
  5. Kryt šroubu pohonu
  6. Kontejner na lisovaný materiál
  7. Madlo kontejneru
  8. Páka otevírání kontejneru

Průběh lisování a paketování

Stlačením tlačítka „Lisování“ na ovládacím panelu se začne beran lisu pohybovat směrem dolů do kontejneru. Po stlačení materiálu či odpadu zůstává ve spodní poloze. To umožňuje zapáskování (paketování) slisovaného materiálu do kompaktního balíku.

Lisování

V případě lisování odpadu malých rozměrů  u kterého je možné,  že se  bude po zabalení rozpadat, je vhodné na dno kontejneru položit např. papírový kartón nebo lisovat do plastové pytle.

Paketování – balení

Cívka s vázací páskou je umístěna v držáku na zadní stěně kontejneru.  Příprava pásky je následující

  1. Na konci pásky se vytvoří oko. Páska se protáhne mezerou v kontejneru a založí ji do drážky.
  2. Konec vázací pásky se při zavěsí na háček na přední straně kontejneru

Přikládáme schéma uložení vázací pásky v kontejneru lisu.

Pro plné rovnoměrné stlačení materiálu se kontejner zaplňuje postupně. Před posledním lisováním (beran lisu je nahoře, odpad není slisován) okraj pytle se složí na vrch paketu (pokud je použit) a  vázací páska se vytáhne.

Přestřihne se páska. Dále se materiál stlačí. Oba vyčnívající konce pásky se svážou nebo spojí kovovou sponou. Celý a kompletní návod lisování je ke stažení zde http://www.ekobal.cz/paketovaci-lisy/elektromechanicky-paketovaci-lis-ekopack-40.html

Bezpečnostní mechanizmy

K rychlému zastavení stroje slouží „Nouzový vypínač“. Vypínač je v stisknuté poloze blokován mechanicky a je umístěn v dosahu obsluhy na ovládacím panelu. Další bezpečnostní prvky:

  • hlavní vypínač
  • rotující části v krytech
  • blokace lisu pokud není umístěn kontejnerekopack 40 lis

Zdroj informací:

One thought on “Průmyslový lis na PET, papír, plasty

  1. Dobrý den, rádi bychom si zakoupili lis na pet lahve. Mohli byste nám prosím sdělit cenu Vámi nabízeného lisu a poslat informaci, co bychom měli k tomuto lisu dokoupit (např. páska), aby byl po zapnutí plně funkční? Máme k dispozici přívod el. energie 220 V. Děkuji za zprávu a přeji hezký den Ilona Mikešová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *