Jak skladovat a likvidovat vánoční stromeček

Jak skladovat vánoční stromeček radí Sdružení pěstitelů vánočních stromků v letáčcích dostupných u prodejců stromků. Přinášíme jejich rady jak zlikvidovat i  jak se chovat k živému řezanému vánočnímu stromku a stromku v květináči.

Jak se chovat k vánočnímu stromku, Sdružení pěstitelů
Jak se chovat k vánočnímu stromku, Sdružení pěstitelů

Stromek koupený v adventním období delší dobu stál na ulici a skladech kde prosychal.  Aby řezaný stromek dlouhou vydržel je ho třeba uskladnit v chladném prostředí postavený do nádoby s vodou. Doporučujeme odříznout malý špalíček kmínku zalepeného smolou, aby voda mohla ke stromku mohla proniknout. Stromek s čerstvě provedeným řezem přijme přibližně 5 litrů vody a tak zůstane déle svěží. Nesmí se ořezávat, protože stromek saje vodu pletivy pod kůrou.

Stromečku je nejlépe na chodbách domů či v garážích. Ale zahlédnete ho na balkóně, či pověšený pod okny.

Vánoční stromek ve vodě
Vánoční stromek ve vodě

Po přenesení do teplé místnosti je potřeba strom umístit do stojanu s vodou. Kůra stromku musí být stále ponořená. Stromek zalévejte dvakrát týdně.

Stromek z květináče

Stromek přeneseme z venku do místa s vyšší teplotou 5 -10°C (sklep, garáž) a necháme ho tam několik dní, poté přeneseme na chodbu nebo do bytu do nevytápěné místnosti o teplotě 15 až 18°C. Ve vytápěné místnosti v bytě je třeba stromek nechávat co nejkratší domu a samozřejmě zalévat. ale pozor nepřelít. Po vánocích stromek přenést do nevytápěné místnosti, poté do sklepa a opět ven. Věn přenést až v době kdy nebude mrznout. Někdy se stane, že rozdíl teplot, stromek nepřežije.

Likvidace stromku

Po Vánocích stromek zbavíme ozdob, dekorací, ostříháme a spálíme v kamnech, zkompostujeme pomocí drtiče větví , odneseme na sběrné místo nebo necháme odvést.

Likvidace a svoz stromků v Praze

Z tiskové zprávy Pražských služeb: Vyhozené vánoční stromky nepatří do nádob na směsný odpad, protože tím snižují jejich kapacitu. Stačí je prostě odložit vedle nádoby či kontejneru na směsný odpad a my je odvezeme. Pražané mohou vánoční stromky, které dosloužily odvést také do sběrného dvora nebo kompostárny … a jejich odvoz bude probíhat po celý leden a únor.“

Likvidace stromečků je stejné v celé Praze – jsou odvážené (dle Magistrátu). Zde je přehled likvidace v jednotlivých částech.

  • Praha 2 – Volně odložené vánoční stromky budou odváženy, Městská část, zajišťuje Komwag
  • Praha 4 – odvoz „Odváží se až do konce února“
  • Praha 6 INFORMACE O SVOZU VÁNOČNÍCH STROMKŮ Facebook 2013
  • Praha 7 Svoz vánočních stromků, Městská část 2009
  • Praha 8 – Odváží se až do konce února, zajišťuje Ipodec
  • Praha 10 – Kam s vánočním stromkem, Městská část 2013
  • Praha 14 – Svoz vánočních stromků, Úřad MČ
  • Firma Pražské služby sváží z další městských částí: Praha 1, 3, 5, 9,11,12,13 – mapa

Obrazový materiál z letáku Sdružení pěstitelů

O pěstování stromků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *