Testování aditiv. Vyplatí se používat aditiva do paliv?

Aditiva do paliv se dělí na dvě hlavní skupiny – aditiva do nafty a aditiva do benzínu. Tyto přísady do paliva představují kvalitní výživu vašeho auta, která má usnadňovat jeho údržbu a prodloužit jeho životnost. Opravdu takto fungují, nebo je to jen mýtus? Aditiva do nafty prověřili testy publikované v časopise Svět motorů.

Aditiva vylepšují vlastnosti pohonných hmot

Látky, které se přidávají do jiných látek za účelem vylepšení jejich vlastností. Přesně to je účel aditiv, které se přidávají do pohonných hmot (nafta, benzín).  Automobily díky nim mají vyšší výkonnost a lepší stav, což skutečně dokázaly i nedávné odborné testy. Ty například jasně ukázaly, že sací ventily u automobilu po 60 hodinách jízdy s aditivovaným palivem zůstaly zcela čisté.

Pohled na zkoušku Aditiv VIF z zkušebna - test aditiv VIF
Pohled na zkoušku Aditiv VIF v testech (pdf)

Oblíbené přísady do paliva půjčoven stavebních strojů

Majitelé aut, přidávající aditiva do benzínu či nafty, díky nim mají mnohem menší starosti s údržbou vozidla a výrazně tak ušetří za návštěvu autoservisů. Všechna zmíněná pozitiva přísad do paliv samozřejmě platí i pro různé nákladní, montážní a stavební stroje. Z toho důvodu jsou motorová aditiva oblíbenými doplňky pohonných hmot v nejrůznějších půjčovnách stavebních strojů či osobních automobilů.

Protikorozní účinky aditiv

Výhod přidávání motorových aditiv do nafty a benzínu je skutečně celá řada. Mají totiž i protikorozní účinky, které udržují vstřikovací trysky čisté, neopotřebené a současně zajišťují ochranu palivového čerpadla před poškozením. Testy odborníků zároveň prokázaly, že aditivy vylepšený benzín dokonce i dokáže samovolně odstraňovat úsady v motoru.

Pozitivní vliv na snížení spotřeby

aditivum do nafty VIFPříměsi, které se řadí mezi nejlepší aditiva do paliv, disponují také tzv. protipěnivostní funkcí, která potlačuje pěnění paliva – to znamená, že usnadňuje tankování. Dále mají aditiva vliv na lepší spalování, čímž dochází ke snížení spotřeby paliva automobilů, a hlavně i stavebních strojů o 5 až 7 %. Majitelé stavebních firem, autopůjčoven či půjčoven stavebních strojů, kteří příměsi do paliva přidávají, tak velmi ušetří na nákladech.

Aditivum v zahradních strojích

Například Husqvarna – výrobce zahradních strojů, sekaček či traktorů doporučuje používat aditivované benzíny. Říká:

“ Ideální je vyprázdnit palivovou nádrž. Pokud totiž ponecháte palivo v nádržce během zimního skladování, sekačka může jít na jaře špatně nastartovat, protože benzin vodnatí. Ideálním řešením je přidat do paliva aditivum. Ideální je vyprázdnit palivovou nádrž. Pokud totiž ponecháte palivo v nádržce během zimního skladování, sekačka může jít na jaře špatně nastartovat, protože benzin vodnatí. Ideálním řešením je přidat do paliva aditivum. „

Jsou vyráběná originální aditiva pro motory Briggs & Stratton jsou určená pro zimní období, která zlepšují startování studených motorů.  Aditivu zabraňuje stárnutí paliva v nádrži a karburátoru přes zimu.

Výsledek testů je jasný: Aditiva do paliv se rozhodně používat vyplatí.

autor: Eva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *