Zkušenosti se zahradním přenosným ohništěm

Přinášíme redakční zkušenosti s kovovým otevřeným zahradním ohništěm. Při výběru ohniště jsme zvažovali typ „koš na oheň“ a „kovová pánev„. Otestovali jsme právě druhý zmiňovaný typ. Hlavním důvody nákupu ohniště:

  • likvidace větviček, jiné spalitelného zahradního odpadu (místo drcení větví)
  • prostor pro oheň na posezení s 4-6 přáteli kdekoli na zahradě
  • možnost pečení buřtů, či rožnění kuřat
  • není zamýšlen pro grilování

Hodnocení po delší době používání:

Ohniště je z masivního materiálu. Nožičky jsou masivní, ale zařezávají se do měkké trávy, je potřeba je podložit. Pod ohniště je potřeba vložit kámen či cihly, protože sáláním se pálí tráva.  Dírky na dně nefungují pro větší tah plamene, ale pouze jako na odtok dešťové vody. Bohatě stačí průměr 80cm i na pálení větví.

Přenosné ohniště se zprvu jevilo jako zbytečnost, ale je příjemné si udělat oheň blízko pergoli, u lavičky, v závětří, nebo brzy na jaře naopak na sluníčku.

Železný koš na oheň

První nabízenou možností byly krásné koše na oheň, tak jsou známé z hradů či historických filmů, které by byly ideální na odkládání větví z keřů a podobně.  Jejich cena se pohybuje od cca 600Kč do 2000Kč. Problém se vyskytne, když požadujete kvalitní koš o vnitřním rozměru větším než  50cm. Jediný kvalitní český koš je Prison O65 v ceně cca 6000Kč. Pokud považujte koš zvětšit na cca 80cm či jinak upravit na míru, je cena cca  10 000Kč. Za podobnou cenu získáte koš u zámečníka.

U méně kvalitních košů chybí popelník na odpadávající popel, či je přímo na zemi. Pokud je popelník na zemi spálí se tráva. Jiné koše nemají „rošt“ na kterém se drží žhavé kousky dřeva. Tím pádem by všechno žhavé padalo do popelníku.

Právě z důvodu vysoké ceny kvalitního velkého koše, bylo rozhodnuto o ohništi typu „pánev“.

Otevřené ohniště typu pánev

Zabalené ohniště
Zabalené ohniště

V nabídce eshopů je velké množství rozměrů, materiálů a typu kovů z kterých je vyroben.  Testován bylo venkovní přenosná o průměru 80cm a výškou nožiček cca 20cm – Royal Garden v ceně cca 2000Kč.

Velmi příjemně nás překvapil design, počítali jsme, že uvednou cenu bude působit „lacině“ a nekvalitně. Působí masivně a čistě. Výška horníh okraje končí v polovině lýtek, proto oheň příjemně sálá na okolo sedící osoby i když se netopí příliš.

Průměr 100cm by byl nadbytečné a pro jednoho člověka nepřenosné. Pro zahradní párty a posezení do cca 6-ti osob je ideální průměr 80cm.

Technické vlastnosti:

  • Průměr včetně úchytů: 92 cm
  • Celková výška: 33 cm
  • Čistý průměr ohniště bez úchytů: 80 cm
  • Čistá hloubka ohniště bez podstavce: 21 cm
  • Vzdálenost dna od země: 11 cm
  • Materiál: surová ocel bez povrchové úpravy, tloušťka 2,5 mm, nohy 4 mm
    Barva: černá
  • Hmotnost: cca 18 kg

Barva

Rez na spodní části , pohled na nohy
Rez na spodní části , pohled na nohy

Prodejce uvádí, že je ohniště „namazáno“ konzervační vazelinou a že se barva změní po „vypálení“. Skutečnost je mírně jiná. Ocel není namazána, je jen z vnitřní strany je natřena tmavou barvou a vnější strana byla pravděpodobně vystavena vlhku – zkorodovala.

Protože jsme počítali, že barva na ohništi není, pořídili jsme barvu na kamna a grily. Rez a prach jsme odstranili a celé ohniště natřeli. Odhadujeme, že se tím prodloužila životnost o několik let a ohniště vypadá mnohem lépe.

Odizolovat ohniště

Kvůli dírkám ve dně, byl pod ohniště postaven starý talíř, do kterého měl padat žhavý popel. Při používání se téměř žádný popel nesypal, ale talíř sloužil jako tepelná izolace trávy. Při druhém testování, byl prostor mezi nohami odizolován starými cihlami. V obou případech došlo k mírnému až většímu sežehnutí trávníku.

Pozor: prostor pod celým kovovým ohništěm je potřeba tepelně odizolovat, ať si nepoškodíte trávu.

Materiál

Na rozdíl od košů na oheň jsou u tohoto typu uváděné materiály a síly plechů z kterých jsou vyráběné. Uchycení nohou a madel je masivní.

Hloubka pánve alespoň 15cm, spíše více

Hloubka a podložení nohou
Nabarvené ohniště, podložení nohou

Před testováním tohoto typu ohniště, bylo testováno ohniště typu „satelit“, tj kruhové ohniště v téměř žádným okrajem. Ze satelitu vypadávali větvičky a při mírném větru vylétávalo žhavý. V hluboké pánvi lze dobře stavět polena a větvě na sebe, nevypadává a drží se žhavý popel. U pánve lze příjemně posedět i když už oheň nehoří plamenem. Bonusem je, že při opékání buřtů lze bodák opřít na okraj. Poté jej bezpečně opřít za transportní madla.

Čtyři nohy

Testované ohniště má za nohy je silný ocelový plech, který se zařezává do trávy. Pokud pořídíte nohy s patkami, doporučujeme je stejně podkládat kameny či dlaždicí. Nohy se rozpálí a poškodí trávu. Tři nohy by byla málo stabilní.

Díry ve dvě jsou kvůli hoření zbytečné

Prodejci uvádí, že pět dírek ve dně ohniště jsou pro přívod vzduchu k plamenům. Dírky jsou malé a brzy jsou přikryté žhavým popelem či dřevem. Efekt hoření je stejný ať jsou ucpané či ne. Díry pro hoření nejsou ani v klasickém pevném ohništi vytvořeném na zemi.

Dírky mají jistě efekt pro odtok vody, pokud ohniště stojí na dešti.

Pečení buřtů a rožnění kuřat

přenosné zahradní ohniště kruhové kovové pánev 1
Pohodlné pečení špekáčků

Ohniště má průměr 80cm (bez medel), běžné délky grilovacích jehel  na kuřata jsou cca 65cm. Pokud používáte zapichovací vidličky do země nebo stojan , lze je umístit do cca 1/3 ohniště. Poté lze velmi dobře ovládat výšku plamenů posouváním dřeva pod a mimo rožeň. U některých rožňů nelze takto oheň „regulovat“, protože je jehla umístěna ve středu ohniště.

Pečení buřtů je pohodlné, protože plameny jsou nad zemí a „napichovák“ lze opřít o hranu.

V dnešní době je velmi módní grilování, které je velmi individuální. Lidé se k samotnému grilu neposadí.

Naopak posezení u otevřeného ohně v kruhu přátel je přirozené a příjemné.

Další ohniště ve fotogalerii. Jak se ohniště vyrábí.



Royal Garden Přenosné ohniště průměr 100 cm 104017 lze pořídit v českých e-shopech za cenu od Kč do Kč
(Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

One thought on “Zkušenosti se zahradním přenosným ohništěm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *