Vytvořte si krásnou zahradu, do které se budete rádi vracet

Zahrada je výkladní skříní mnoha rodinných domů, ke kterým bezpochyby patří. Vytvoření poutavé zahrady plné okrasných stromů a květin dá zabrat, výsledek ale stojí za to. Její krásu pak můžete obdivovat nejen při samotném procházení se zahradou, ale také při pohledech přes okna z kuchyně nebo jiné místnosti.

Abyste se na procházky zahradou těšili a rádi se do ní vraceli, nezapomeňte na vybudování chodníčků a venkovní dlažby, která vám pohyb usnadní.

Chodníčky z betonové dlažby v dekoru dřeva

Svou zahradou se můžete procházet i v dešti nebo v době, kdy je trávník plný rosy. Díky chodníčkům projdete zahradu suchou nohou, aniž byste si zamokřili nebo zašpinili obuv. Cestičky se dají vytvořit z různých materiálů, například dřeva nebo betonové dlažby.

Dřevo svým vzhledem do exteriérového prostoru skvěle zapadá, ale nevydrží věčně. Šedé betonové dlaždice se pak snadno čistí a vydrží mnoho let, v zahradě však nemusí vypadat nejlépe. Popřemýšlejte nad možností pořízení betonových dlažeb v dekoru dřeva, které dokonale imitují vzhled starých trámů. Na věrnosti jim přidávají i drobné detaily jako suky či letokruhy. S vytvořením chodníčků navíc nebudete mít ani moc práce, dlažbu totiž můžete pokládat i přímo do trávy.

Chodníček na zahradě

Propojte vnitřní prostory se zahradou

Abyste se do své zahrady rádi a často vraceli, zjednodušte si k ní přístup a propojte ji s vnitřními prostory. Spojovacím článkem mezi zahradou a vstupem do domu může být venkovní terasa, kterou využijete k posezení s přáteli i individuálními odpočinku.

Pochozí plochu terasy nebo předzahrádky doporučujeme vytvořit z betonové dlažby nebo dřevěných terasových prken. Před montáží lepením upřednostněte pokládku na terče, díky které si usnadníte údržbu i samotnou montáž. „Pokud je to možné, doporučuji do exteriéru dřevo. Nejlepší je pravé, tvrdé dřevo (například exotické dřeviny, akát či modřín) silně natřené tungovým olejem,“ vyjadřuje svůj názor designérka Gabriela Hámová. Vzápětí však dodává, že pokud to není možné, považuje pokládku venkovní dlažby na terčíky za dobré řešení, a to především pro rychlou montáž, opravu a případnou demontáž.

Výběr konkrétního materiálu a způsobu pokládky je jen na vás. Abyste se do krásné zahrady rádi a často vraceli, na realizaci chodníčků a pochozích ploch nezapomínejte.

autor: Natalie Tomsová


Další příspěvky:

8 vychytávek, které by měl mít každý kutil a zahrádkář doma

Jak probíhá stavba zapuštěného bazénu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *